Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V B. Štiavnici začína filmový seminár 4 živly, témou je láska

Program 4 živlov budú opäť tvoriť časom overené filmové tituly ako napríklad Love Story, snímky s kultovým statusom Sunset Boulevard, Annie Hall.

Banská Štiavnica 7. augusta (TASR) - Láska vo všetkých svojich podobách je témou aktuálnehu 15. ročníka Letného filmového seminára 4 živly. V meste UNESCO, Banskej Štiavnici začína dnes večer projekciou filmu režiséra Claude Leloucha Muž a žena.

Seminár prinesie nezvyčajné projekcie, workshopy, ale aj masterclassy európskych filmárov. Okrem desiatok filmov ponúkne aj bohatý sprievodný program.

Program 4 živlov budú opäť tvoriť časom overené filmové tituly ako napríklad Love Story, snímky s kultovým statusom Sunset Boulevard, Annie Hall, chýbať nebudú ani zástupcovia slovenskej kinematografie v podobe snímok Neha a Slepé lásky. Tradičnou súčasťou letného filmového seminára je sekcia časopisu Homo Félix. Jeho šéfredaktorka Ivana Laučíková tentoraz zostavila výber krátkometrážnych animovaných snímok spracúvajúcich a variujúcich tému Láska. Novinkou 15. ročníka bude sekcia dokumentárnych filmov, ktorú pre seminár zostavil český dokumentarista Jan Gogola mladší.

Filmový program podujatia doplnia večerné koncerty, workshopy a master classy. Letný workshop MPhilms pre mladých filmárov, fotografov a performerov vyvrcholí počas 4 živlov už šiestykrát, premiéra čaká Newest media workshop organizovaný v rámci projektu Neviditeľná Štiavnica. Časopis Kinečko prešiel s workshopom Pristrihni si! viacero festivalov a prehliadok, na 4 živloch zakotví tento rok rovnako prvýkrát. Pre všetkých, ktorí okrem sledovania filmov radi premýšľajú aj o ich tvorbe a pozadí vzniku, pripravili organizátori štvoricu master classov filmových tvorcov vyšehradského regiónu.

Pravidelnou a čoraz populárnejšou súčasťou 4 živlov sú Detské 4 živly, program pre deti a ich rodičov. Čajovňa Klopačka a Terra Permonia sa stanú centrami detského programu, ktorý popri premietaniach filmov tvorí aj dvojica workshopov. Po vlaňajšom úspechu animačného workshopu si budú môcť deti aj tento rok vytvoriť vlastný animovaný film, dostanú však aj príležitosť vytvoriť a naživo odohrať hudbu ku krátkometrážnej snímke v rámci hudobného workshopu.

Ľúbostné motívy


„Ľúbostný motív nájdeme takmer v každom filme, nás ale zaujímajú tie, v ktorých je láska výrazným posunom deja alebo predmetom skúmania. Každý má svoj obľúbený film o láske, ktorý túži vidieť v kine. Snažili sme sa ale vyskladať program z rôznorodých filmov. Existuje mnoho druhov lásky a mnoho spôsobov ich zobrazenia. Naším cieľom je, aby ich návštevníci a návštevníčky mohli v kine prežiť čo najviac,“ uviedla jedna z organizátoriek podujatia Daniela Chlapíková.

„Som veľmi rada, že sme vydržali 15 rokov, zameranie seminára ostáva rovnaké, to znamená, že je to skôr o filmoch ako o súťažení, je to o dôslednej dramaturgii. Ten seminár si zachoval komornú tvár, ale snažíme sa každý rok priniesť aj niečo nové, preto sme založili 4 živly pre detského diváka. Snažíme sa našim divákom ponúkať aj rôzne sprievodné programy,“ dodala Chlapíková pre TASR.

Letný filmový seminár 4 živly vznikol v roku 1999, je teda jednou z najstarších nesúťažných filmových prehliadok na Slovensku. Jeho cieľom je zoznámiť ľudí s filmami mimo bežnej distribúcie. Je určený divákom, ktorí majú záujem o filmy a kinematografiu a chcú sa o nich dozvedieť o čosi viac – preto označenie „seminár“ a dôraz na vzdelávací aspekt podujatia. V roku 2012 k letnému filmovému semináru pribudol seminár zimný, okrem augustového termínu sa vďaka nemu Banská Štiavnica stáva centrom filmovej kultúry aj vo februári. Letnú i zimnú verziu filmového seminára 4 živly organizuje občianske združenie štyri živly. Podujatie podporili Audiovizuálny fond, Visegrad Fund a Ministerstvo kultúry SR.