Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

LATRÍNA MAGIKA: Básnik Juraj Žembera predstaví v Trnave svoju zbierku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeho prvá básnická zbierka Právo každej noci (2005) je výpoveďou skúseného muža s vyzretým pohľadom na svoje okolie a vzťahy v ňom.

Trnava 23. mája (TASR) – Básnik, historik umenia Juraj Žembera predstaví svoju novú zbierku básní Latrína magika v rodnom meste Trnava. Uvedenie je naplánované v rámci pravidelného cyklu Trnavská poetika Knižnice Juraja Fándlyho (KJF) na štvrtok 26. mája. Informoval o tom jej riaditeľ Pavol Tomašovič.

V zbierke, ktorej vydanie podporil Trnavský samosprávny kraj, sa autor vracia k svojím rockovým koreňom a synergiou art rocku a art poézie ponúka čitateľský zážitok. Súčasťou projektu je aj audiokniha v podaní hercov Vladimíra Jedľovského a Petry Sabovej, ktorí sa predstavia aj na uvedení knihy. Zbierku ilustráciami dotvoril Peter Uchnár.

Žembera (narodený 1970), pracuje v súčasnosti ako kurátor umeleckej zbierky v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici. Jeho prvá básnická zbierka Právo každej noci (2005) je výpoveďou skúseného muža s vyzretým pohľadom na svoje okolie a vzťahy v ňom. Druhá zbierka V rukavičkách z vlastnej kože získala ocenenie Najkrajšia kniha roka 2013, treťou bola v roku 2016 Rana po štepárskom noži. Básnikova tvorba je zastúpená vo webovej antológii európskych spisovateľov Babelmatrix s prekladmi básní do maďarčiny. Autor stále žije v Trnave, mestu priebežne venuje aj svoje verše.