Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Letná sezóna bude v banskobysrickom kraji s viacerými novinkami

Ilustračné foto. Foto: TASR – Ján Krošlák

Do podpory turizmu investoval Banskobysrický kraj za posledné roky viac ako 1 milión eur, ďalší milión kraj získal zo strany štátu vďaka legislatíve na podporu cestovného ruchu.

Žiar nad Hronom 22. júna (TASR) – Aktuálna letná sezóna prinesie návštevníkom Banskobystrického samosprávneho kraja viacero noviniek, kraj pritom už v súčasnosti naprieč regiónmi ponúka viac ako 40 rôznych zážitkov. Novinky a ciele v oblasti rozvoja cestovného ruchu predstavil BBSK v utorok v priestoroch biskupského kaštieľa v Žiari nad Hronom.

„Aktuálne ponúkame viac ako 40 autentických zážitkov, ktoré nadväzujú na tradície, hodnoty, kultúru a prírodné dedičstvo nášho kraja,“ uviedla Daniela Chrančoková, predsedníčka krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Novinkami tohtoročnej letnej sezóny je okružná jazda vlakom s názvom Express 34 tunelov obohatená o interaktívny divadelný program. Už počas soboty (26. 6.) sa na zrúcanine hradu Revište uskutoční prvý ročník hrnčiarskeho podujatia Glgáč, na jeseň zas kraj plánuje spustiť výzvu Hybaj na bike, ktorá prepojí cyklistiku s poznávaním kultúrno-historických a prírodných lokalít.

Predseda komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Zastupiteľstva BBSK Ján Beljak pripomenul projekt Pohronskej hradnej cesty, ktorý sa podľa rastúcej návštevnosti stáva z roka na rok atraktívnejším.

„Ponúkame návštevníkom možnosť pozrieť si na niekoľkých desiatkach kilometrov medzi Zvolenom a Hronským Beňadikom celkom 16 lokalít,“ priblížil Beljak s tým, že návštevníci môžu okrem komentovanej prehliadky hradov na vlastné oči vidieť aj proces ich obnovy.

„Máme bohatú ponuku, ktorá je pre turistov jednoducho vyhľadateľná na našej webovej stránke Za horami, za dolami. Každý si vie veľmi rýchlo a veľmi jednoducho naplánovať plnohodnotný program a zistiť všetky potrebné informácie,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Vedenie Banskobystrického kraja považuje rozvoj turizmu za základný pilier regionálnej ekonomiky a najlepší nástroj, akým možno priniesť viac príležitostí pre ľudí žijúcich na vidieku. Od roku 2017 sa počet prenocovaní v BBSK podľa jeho predsedu Jána Luntera podarilo zvýšiť z 1,6 milióna ročne na 2,14 milióna prenocovaní v roku 2019.

„Naším cieľom je dostať sa na 2,5 milióna prenocovaní ročne do konca roku 2022,“ prezradil Lunter, podľa ktorého bol BBSK do vypuknutia pandémie nového koronavírusu z pohľadu návštevnosti jedným z najrýchlejšie rastúcich krajov.

Do podpory turizmu investoval BBSK za posledné roky viac ako 1 milión eur, ďalší milión kraj získal zo strany štátu vďaka legislatíve na podporu cestovného ruchu. „Podporili sme už viac ako 85 rozvojových zámerov, za ktorými sa ukrývajú konkrétne aktivity a možnosti,“ dodal podpredseda BBSK s tým, že ponuku tvoria okrem cyklovýletov a zájazdov vlakom i workshopy, splavovanie riek a mnoho ďalších zážitkov.