Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SSG pokračuje vo vzdelávacom projekte Počúvaj zrakom a ochutnaj vôňou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Projekt je realizovaný s finančnou podporou ministerstva kultúry a mesta.

Banská Bystrica 13. novembra (TASR) – Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici pokračuje vo vzdelávacom projekte Počúvaj zrakom a ochutnaj vôňou, ktorý je určený najmä pre znevýhodnené skupiny ľudí.

„Zrak, čuch, chuť, hmat a sluch je päť základných zmyslov, prostredníctvom ktorých sa dennodenne oboznamujeme nielen s prostredím okolo nás, ale s ich pomocou sme schopní vnímať a preniknúť aj pod povrch diel výtvarného umenia. Hru s našimi zmyslami v prepojení s umeleckými artefaktmi ponúka návštevníkom so sociálnym a zdravotným znevýhodnením SSG v rámci prebiehajúceho štvrtého ročníka vzdelávacieho projektu Počúvaj zrakom a ochutnaj vôňou," priblížila Zuzana Chlebničanová zo SSG.

Účastníci sa majú možnosť oboznamovať s vystavenými dielami pomocou hry s rôznorodými senzorickými pomôckami a súčasne v nich nachádzať a odkrývať rozmanité zvuky, melódie, rytmus, identifikovať vône, chute, pomenovávať štruktúry či charakteristické vlastnosti jednotlivých materiálov.

Podľa Chlebničanovej aktuálny ročník v Bethlenovom dome prináša so sebou nový okruh tém orientovaný na človeka, z pohľadu fyziognómie, ale i vnútorného prežívania.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou ministerstva kultúry a mesta. Viac informácií možno nájsť na webstránke SSG.