Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Bábkové divadlo Košice pripravuje ďalšiu premiéru

Bábkové divadlo v Košiciach pripravuje rozprávku Záhada zlatého kufríka. Rozprávka je výnimočná tým, že nie je založená na bábkach, ale na hercoch s kostýmami. Hrať budú ôsmi herci a niektorí sa budú prezliekať do 13 kostýmov. Na snímke vpravo umelecká krajčírka Eva Kleschtová a vedúci umeleckých dielní Marek Urban v krajčírskej dielni pri jednom kostýme. Košice, 22. mája 2020. Foto: TASR - František Iván

Premiéru hry Záhada zlatého kufríka presunuli v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu na november. Zladiť sa museli aj s Divadlom Thália, na scéne ktorého ju budú uvádzať.

Košice 22. mája (TASR) – Bábkové divadlo Košice pripravuje premiéru hry Záhada zlatého kufríka, pracuje aj na výrobe kostýmov. Ako pre TASR povedala umelecká krajčírka divadla Eva Kleschtová, ich výroba trvá niekoľko mesiacov. Aj keď premiéru hry v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu presunuli do ďalšej divadelnej sezóny, v tej aktuálnej by ešte chceli hrať.



Podľa jej slov v pripravovanej rozprávke bude 13 kostýmov. „Budú hrať ôsmi herci, niektorí sa budú počas hry prezliekať do iného kostýmu. Výnimočná je v tom, že nebude založená na bábkach, ale kostýmoch, do ktorých budú herci oblečení,“ povedala s tým, že postupuje podľa návrhov výtvarníčky Evy Farkašovej. Šije napríklad aj frak, žaket či korzet.

„Každý kostým je iný, veľa sa používajú kostice, sú tam rôzne sukne, ktoré musia stáť,“ spresnila Kleschtová, ktorá na kostýmoch pre uvedenú hru pracuje od februára.



Jej súčasťou budú aj bábky či roboty. „Budú skladané z rôznych polámaných figurín, ktoré budú mať zároveň nejaké mechanické časti – ozubené kolieska a rôzne iné veci. Budú vytvárať pocit, že robot je pospájaný z rôznych ľudských častí,“ povedal pre TASR vedúci umeleckých dielní Marek Urban, podľa ktorého je scéna zložitá a náročnejšia na výrobu. Jej súčasťou budú aj priesvitné plasty potiahnuté reflexnou zrkadlovou fóliou.

„Keď budú nasvietené spredu, bude to vytvárať dojem zrkadlového lesa. Keď zozadu, zrkadlo už nebude vidieť a bude to akoby sklenené,“ vysvetlil.

BDK bolo pre verejnosť zatvorené od polovice marca, divadelnú sezónu zatiaľ neukončilo. V súvislosti s uvoľňovaním opatrení od 1. júna uvažujú o úprave pôvodného programu.

„Odohralo by sa niekoľko predstavení jednoduchších na scénu, počet hercov, techniku a podobne, aby sme divákom v obmedzenom režime – za dodržania všetkých hygienických opatrení, nejaké hry ešte ponúkli,“ povedal manažér divadla Martin Konečný s tým, že definitívne rozhodnutie by mohlo byť známe do týždňa.

Premiéru hry Záhada zlatého kufríka presunuli v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu na november. Zladiť sa museli aj s Divadlom Thália, na scéne ktorého ju budú uvádzať.