Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Rok divadla prinesie aj festival Bábkarská Bystrica TOUR 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Repertoár Bábkového divadla na Rázcestí do konca aktuálnej sezóny obohatia štyri nové tituly.

Banská Bystrica 3. februára (TASR) - Špecifické aktivity zamerané k Roku slovenského divadla pripravuje banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR). Zamerané budú najmä na deti a mladého diváka, ale svoje si v nich nájde aj staršia generácia. TASR o tom informovala dramaturgička BDNR Monika Tatarková.

Prvým projektom je "Divadlo + škola = 2020". Ide o divadelno-vzdelávací projekt, ktorý realizuje občianske združenie (OZ) Rázcestie a BDNR na vybraných základných školách v Banskej Bystrici a Hriňovej. Úvodným počinom projektu bolo performatívne pasovanie prvákov a odovzdávanie polročných vysvedčení za aktívnej účasti hercov BDNR.

Projekt Čarovné divadlo je zase celoročnou súťažou v návštevnosti pre všetky materské školy v Banskej Bystrici. Na divadelne najaktívnejšie škôlky čaká cena v podobe originálneho bábkového divadla z výroby divadelných ateliérov BDNR.

Projekt Tour, viac divadla pre región, predstaví zase počas Roku slovenského divadla desať divadelných akcií v Banskobystrickom kraji mimo Banskej Bystrice zároveň pre školy aj verejnosť.

Najväčším podujatím bude však medzinárodný festival bábkového divadla pre deti a dospelých Bábkarská Bystrica Tour 2020. Jeho 22. ročník sa bude konať 18. – 25. septembra.

Roku slovenského divadla a zároveň 60. výročiu bábkového divadla v Banskej Bystrici budú venované aj premiéry BDNR v rokoch 2020 – 2021. Repertoár BDNR do konca aktuálnej sezóny obohatia štyri nové tituly.

Komorná sólohra O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu, mala premiéru v januári 2020. Titulom, ktorý bude mať premiéru 7. februára, je hra ruskej dramatičky Xenie Dragunskej Tajomný maják. Marec prinesie divákom šieste pokračovanie divadelného cyklu pre najmenších. Hra Šepot lesa je určená pre deti od dvoch do piatich rokov. Sezónu uzavrie text básnika a dramatika Jozefa Mokoša Hra alebo zahrajte sa s nami. Premiéra je na programe v júni 2020.

"Divadlo ešte v decembri 2020 uvedie výročné predstavenie venované 60 rokom existencie bábkového divadla v Banskej Bystrici. Program jubilejného roka doplnia ešte ďalšie špecifické akcie, o ktorých budeme priebežne informovať," doplnila dramaturgička divadla.