Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Be2Can 2021 ponúkne v októbri vakcínu pre dušu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Diváci sa môžu tešiť na filmy od režisérskych superstar, ale aj od nováčikov.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Berlín, Benátky a Cannes po roku oklieštených festivalov otvorili svoje brány, do kinosál sa tak vracia aj prehliadka Be2Can. Program 8. ročníka prinesie 12 filmov. Uskutoční sa od 18. do 24. októbra. TASR o tom informoval PR manažér Marek Suchitra.

"Dobrý film je vakcínou pre dušu. Be2Can ponúka tri značky vakcín – Berlinale, Benátky a Cannes. Pokiaľ sa filmom otvoríte, tak vám garantujeme vedľajšie účinky, ktoré vo vás zanechajú stopu. Svet sa pomaly lieči, ale filmový svet nikdy neochorel. Je dokonca zdravší ako kedykoľvek predtým," hovorí kreatívny riaditeľ Dominik Hronec. Ďalej potvrdil, že prehliadka aj tento rok prinesie do českých a slovenských kín tie najlepšie filmy z hlavných súťaží troch A-čkových festivalov.

Diváci sa môžu tešiť na filmy od režisérskych superstar, ale aj od nováčikov. "Pohľad filmových autorov a autoriek na súčasný svet bude na Be2Can často mrazivý ako napríklad vo filme Nitram, zatvoríte oči pri znepokojujúcom víťazovi Zlatej palmy Titane alebo sa zasmejete a zamilujete do umelej inteligencie vo filme Miluj svojho robota," priblížil Hronec.

Be2Can 2021 otvorí snímka francúzskej režisérky Julie Ducournau Titane. "Ide o film, ktorý prepisuje históriu Cannes. Len po druhý raz za existenciu prestížneho filmového festivalu získal najvyššie ocenenie - Zlatú palmu - film, ktorý režírovala žena," poznamenal Suchitra. Dodal, že po medzinárodnom úspechu kanibalistickej snímky Raw sa Ducournau vrátila do Cannes s ešte šokujúcejším filmom Titane: "Ten spôsobil doslova ošiaľ a média boli plné zmienok o filme. Niektoré ho označili za najdivokejší film, aký kedy bol na festivale."

Druhou ocenenou snímkou, ktorú predstaví festivalová prehliadka v českých a slovenských kinách, bude Nitram od austrálskeho režiséra Justina Kurzela. Herec Caleb Landry Jones získal za stvárnenie masového vraha, ktorý v roku 1996 v Tasmánii zavraždil 35 ľudí, cenu za najlepší mužský herecký výkon. "Film sleduje udalosti vedúce k masakru v Port Arthur v snahe pochopiť, prečo a ako k tejto tragédii došlo," avizuje organizátor festivalu, ktorý z Cannes prinesie napríklad aj najnovší film maďarskej režisérky Ildikó Enyedi Ľúbil som svoju ženu. Na strieborné plátna sa vracia s historickou romantickou drámou nakrútenou podľa rovnomenného románu maďarského spisovateľa Milána Füsta. "Ide o milostný príbeh kapitána lode, ktorý sa jedného dňa staví v kaviarni, že si vezme prvú ženu, ktorá vstúpi. Vo filme exceluje francúzska femme fatale herečka Léa Seydeux a po jej boku sekundujú herci Gijs Naber a Louis Garrel," dodal Suchitra.