Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Benátsky filmový festival otvorí v septembri snímka Pedra Almodóvara

Penelope Cruzová a Pedro Almodóvar, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Almodóvar (71) získal v roku 2019 Zlatého leva za celoživotný prínos do kinematografie.

Rím 19. júla (TASR) - Svetová premiéra najnovšej snímky španielskeho režiséra Pedra Almodóvara s názvom "Madres paralelas" otvorí začiatkom septembra 78. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach.

Oznámili to v pondelok organizátori podujatia, z ktorých vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Dráma s Penélope Cruzovovou a Rossy de Palmovou v hlavných úlohách sleduje príbeh dvoch slobodných matiek v rozličných etapách života, ktoré sa v pôrodníckom oddelení pripravujú na príchod svojich potomkov. Film bude zároveň súťažiť o hlavnú cenu tohto prestížneho festivalu - Zlatého leva.

"Skutočne som sa v Benátkach v roku 1983 narodil ako režisér a o 38 rokov neskôr som prizvaný, aby som toto podujatie otváral. Som organizátorom veľmi vďačný za takéto uznanie a dúfam, že očakávania naplním," vyhlásil oscarový Almodóvar.

Riaditeľ festivalu Alberto Barbera označil najnovší film španielskeho režiséra za "intenzívny a citlivý portrét dvoch žien čeliacich tehotenstvu s nepredvídateľnými dôsledkami, ako aj ženskej solidarity a sexuality prežitej v plnej slobode a bez pokrytectva", informuje AFP.

Almodóvar (71) získal v roku 2019 Zlatého leva za celoživotný prínos do kinematografie. Na benátskom festivale debutoval v roku 1983 čiernou komédiou "V temnotách".

Medzinárodný filmový festival v Benátkach sa v tomto roku bude konať 1.-11. septembra.