Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Režisér Wim Wenders dostal Zlatého medveďa za celoživotné dielo

Nemecký režisér Wim Wenders drží v rukách Zlatého medveďa, ktorého dostal za celoživotný prínos filmovému umeniu na 65. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale v Berlíne 12. februára 2015. Foto: TASR/AP

Riaditeľ festivalu Berlinale označil Wendersa za jedného z najrenomovanejších súčasných filmových tvorcov.

Berlín 13. februára (TASR) - Čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo prevzal na filmovom festivale Berlinale v nemeckej metropole vo štvrtok večer nemecký režisér Wim Wenders. Informujú o tom dnes nemecké spravodajské weby.

Riaditeľ festivalu Dieter Kosslick označil Wendersa za jedného z najrenomovanejších súčasných filmových tvorcov. "Jeho mnohožánrové a mnohostránkové dielo ako režiséra a fotografa sa nám zapísalo do pamäte," citoval Kosslicka webový portál Thelocal.de.

Berlínsky starosta Michael Müller na podujatí povedal, že mesto je "hrdé a vďačné za to, že jeden z najväčších režisérov je jeho občanom". Na festivale premietnu na Wendersovu počesť desať jeho filmových titulov.

Nemecký režisér Wim Wenders dostal Zlatého medveďa za celoživotný prínos filmovému umeniu na 65. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale v Berlíne 12. februára 2015
Foto: TASR/AP

Jeden z filmov 69-ročného režiséra je aj "Nebo nad Berlínom" z roku 1987. Ide o príbeh anjela, ktorý spadne na Zem v tomto meste za čias Berlínskeho múru. Ide o zrejme najslávnejšie spracovanie tejto témy na celuloide.

Wenders je tohto roku nominovaný aj na Oscara za dokumentárny film o brazílskom fotografovi Sebastiaovi Salgadovi s názvom The Salt of the Earth. Je to už jeho tretia nominácia na prestížne ocenenie americkej Akadémie filmových umení a vied.