Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Berlinale uvedie dokumentárny film V. Čákanyovej FREM

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ústredným motívom snímky FREM je úvaha, ako bude vyzerať svet, pokiaľ na ňom nebudú ľudia dominovať, či už v dôsledku klimatickej katastrofy alebo nekontrolovateľného rozvoja umelej inteligencie.

Bratislava 21. januára (TASR) - Do sekcie Berlinale Forum vybrali nový dokumentárny film slovenskej režisérky Viery Čákanyovej s názvom FREM. "Snímka je zaradená do sekcie, ktorá je známa prezentáciou umelecky inovatívnych a experimentálnych filmov z celého sveta, v minulosti napríklad uviedla aj slovenský film Koza od Ivana Ostrochovského," informovala TASR o uvedení snímky na 70. ročníku berlínskeho filmového festivalu PR manažérka filmu Ivana Schwarz.

Ústredným motívom snímky FREM je úvaha, ako bude vyzerať svet, pokiaľ na ňom nebudú ľudia dominovať, či už v dôsledku klimatickej katastrofy alebo nekontrolovateľného rozvoja umelej inteligencie.

"Chcela som vytvoriť film, v ktorom by hlavnou postavou nebol človek, pretože ľudstvo sa dostáva na hranicu svojich 'prirodzených' možností," charakterizuje svoj debut Čákanyová, ktorej predchádzajúce snímky uspeli na festivaloch v Kassele či Nyone. FREM, ktorý sa z pôvodného dokumentárneho konceptu premenil na dystopickú sci-fi, sa celý odohráva na nehostinných bielych pláňach Antarktídy. Je vôbec prvým česko-slovenským celovečerným filmom, ktorý sa tam nakrúcal.

FREM vzbudil pozornosť už v lete počas sarajevského festivalu, kde získal Cenu Docu Talents pre výrazný film vo vývoji z regiónu strednej a východnej Európy. V Česku bol následne uvedený na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava. Snímku čaká slovenská premiéra na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest v Bratislave. Do slovenských kín ju uvedie v marci nová distribučná platforma Film Expanded zameraná na inovatívne distribučné stratégie. "Film bude uvedený aj v rámci pripravovaných premietaní spojených s diskusiou (tzv. Klimatalks) v galerijných a alternatívnych projekčných priestoroch, napríklad v žilinskej Novej Synagóge," dodala Schwarz.