Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Berlinale: Vybrané súťažné filmy sú o našom novom svete

Na archívnej snímke z 21. decembra 2020 v Berlíne žena kráča okolo plagátu k Medzinárodnému filmovému festivalu Berlinale. Foto: TASR/AP

Do súboja o hlavné ceny popredného svetového festivalu boli vybratí režiséri zo 16 krajín.

Berlín 11. februára (TASR) - Berlínsky medzinárodný filmový festival vo štvrtok oznámil výber 15 súťažných filmov, ktoré budú premietané v súťažnej sekcii 71. ročníka Berlinale. Festival sa v čase pandémie koronavírusu otvára na budúci mesiac online a bude prebiehať v zredukovanej podobe. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Do súboja o hlavné ceny popredného svetového festivalu - o Zlatého medveďa a Strieborných medveďov - boli vybratí režiséri zo 16 krajín, okrem iných z Nemecka, Japonska, Maďarska, Rumunska, Južnej Kórey, Francúzska či Mexika.

Zostavu súťažných filmov oznámil umelecký riaditeľ Berlinale Carlo Chatrian, pôvodne taliansky filmový kritik. Vyhlásil, že hoci sa "novým svetom, v ktorom žijeme", zaoberá iba málo vybraných filmov, "preukazujú veľký cit pre jeho pochopenie". Diela sú "hutné a hlboko osobné", dodal Chatrian.

Na snímke umelecký riaditeľ Berlinale Carlo Chatrian 10. februára 2021 v Berlíne.
Foto: TASR/DPA


Berlinale je jedným z najvýznamnejších svetových filmových festivalov a pôvodne sa malo konať od 11. do 21. februára.

Otvorenie festivalu s predstavením snímok bude prebiehať 1. - 5. marca a potom sa počas Letného špeciálu budú premietať tieto filmy v kinách po celom Berlíne 9. - 20. júna.