Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bez ladu a skladu oslávia 35 rokov koncertmi v Česku a na Slovensku

Na archívnej snímke Michal Kaščák so skupinou Bez ladu a skladu. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Bez ladu a skladu vznikli v roku 1985 v Trenčíne. Už o rok neskôr odohrali koncert na pražskom Rockfeste '86 a odvtedy hrávali prevažne po českých alternatívnych kluboch a festivaloch.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovenská kapela Bez Ladu a skladu vyráža na jesenné turné. Od 9. októbra do 4. decembra odohrá 19 koncertov prevažne v malých kluboch v 17 mestách v Česku a na Slovensku.

"V takmer dvojhodinovom koncerte zahrajú tiež viaceré piesne, ktoré naposledy zazneli naživo aj pred vyše 25 rokmi, ako Xmetov či Sociologický prieskum a pred koncertmi bude projekcia ich vystúpenia na festivale Dotyky a spojenia z roku 1987," TASR o tom informoval PR manažér Anton Repka.

Bez ladu a skladu vznikli v roku 1985 v Trenčíne. Už o rok neskôr odohrali koncert na pražskom Rockfeste '86 a odvtedy hrávali prevažne po českých alternatívnych kluboch a festivaloch. Pamätnými vystúpeniami do roku 1989 boli napríklad koncert na festivale v Lipnici '88 po prejave Václava Havla či slovenské festivaly Čertovo kolo '87 a '88. Do roku 1989 mala undergroundová skupina viacero problémov s oficiálnou mocou, po Nežnej revolúcii začala vydávať CD a hrávať okrem Československa aj v západnej Európe. Denník New York Times ich v roku 2009 zaradil medzi "skupiny, ktoré prispeli k pádu železnej opony".