Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Bibiana avizuje BIB 2023 druhou sériou workshopov Vyfarbi si leto

Na snímke medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Medzinárodná súťažná výstava originálov ilustrácií kníh pre deti BIB 2023 sa začne 4. októbra.

Bratislava 8. augusta (TASR) - V Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti, pokračuje od utorka projekt Vyfarbi si leto. Malým výtvarníkom prezentuje slovenských ilustrátorov, ich tvorbu, jej proces a techniku. Druhá séria spoločných workshopov je sprievodným programom k Bienále ilustrácií Bratislava. Workshopy so slovenskými ilustrátormi nominovanými na BIB 2023, ktorí ukážu deťom rôzne techniky ilustrovania, potrvá do 13. augusta. TASR o tom informovala PR manažérka Bibiany Natália Cehláriková.

Spresnila, že v druhej časti projektu sa s deťmi postupne stretne šestica ilustrátorov, predstavia sa Marta Matus, Nikola Aronová, Matúš Maťátko, Juraj Martiška, Gabriela Naňová a Hedviga Gutierrez.

Medzinárodná súťažná výstava originálov ilustrácií kníh pre deti BIB 2023 sa začne 4. októbra. Súťažná prehliadka bude prebiehať v Bibiane, ostatné sprievodné výstavy budú v Univerzitnej knižnici v Bratislave, Galérii mesta Bratislavy (GMB), Dvorane a výstavnej sieni Ministerstva kultúry, Zichyho paláci či na Západnej terase Bratislavského hradu.

Podujatie potrvá do 3. decembra, dopĺňať ho budú zaujímavé programy pre deti, tvorivé dielne, interaktívne sprievody výstavami. "Od 3. septembra ponúkneme Bratislavčanom i návštevníkom hlavného mesta malú ochutnávku a pozvánku na BIB 2023 - inštaláciu dvojíc reprodukcií vybraných ilustrácií z nadchádzajúceho ročníka BIB na Hviezdoslavovom námestí pod názvom Čo nás spája," dodáva Cehláriková.

Organizátori ďalej potvrdzujú, že po pandemickom ročníku v roku 2021, keď porota o víťazoch rozhodovala on-line, pricestujú do Bratislavy jej členovia zo všetkých kútov sveta. Tohtoročnú porotu tvoria zástupcovia ilustrátorskej a detskej knižnej tvorby z Indonézie, Číny, Izraelu, Iránu, Brazílie, Rakúska, Švédska, Írska, Lotyšska, Bulharska a Slovenska, ktorí rozhodnú o držiteľovi Grand Prix, Zlatých jablkách, plaketách či čestných uznaniach.