Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Bibiana otvára výstavu Nebojím sa strachu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava sa venuje aj strachu v ľudovej slovesnosti, strachu z odlúčenia, zo smrti, tmy, neznámeho či vojny.

Bratislava 22. februára (TASR) - Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana otvára vo štvrtok novú výstavu Nebojím sa strachu. Jej návštevníci spoznajú podoby strachu, naučia sa s ním bojovať i to, ako sa ho nebáť. Sprievodcom výstavou plnej hier a úloh sú hrdinovia zo 130 kníh z 35 krajín celého sveta. Inštalovaná je na prvom poschodí.

Vystavené knihy pochádzajú z fondu knižnice Bibiany, kde sa zrodila aj idea a námet výstavy. K odbornej spolupráci prizvali autori klinickú psychologičku Máriu Tiňovú z poradne mentálneho zdravia pocuvajme.sk, Andreu Tóthovú z občianskeho združenia Kolobeh života a tiež internetovú poradňu pre mladých IPčko.sk.

"Keď sme pred piatimi rokmi brali do rúk knihy z Bienále ilustrácií Bratislava, uvedomili sme si, že neobvykle mnoho z nich reflektuje tému strachu. Potom prišla pandémia a vojna u susedov a to nás presvedčilo o správnosti a dôležitosti takejto výstavy," približuje genézu rozsiahlej putovnej výstavy jej scenáristka Jana Michalová. "Výstavu sme poňali ako miesto, kde deti budú mať možnosť hovoriť o svojich obavách a strachoch, naučia sa ich pomenovať a dostanú aj praktické návody, ako so strachom naložiť. Deti sa tu stávajú spolutvorcami výstavy a bude záležať len na nich, koľko si z výstavy odnesú," dodala.

Výstava sa venuje aj strachu v ľudovej slovesnosti, strachu z odlúčenia, zo smrti, tmy, neznámeho či vojny. Rozdelená je do troch miestností, návštevníci budú prechádzať miestnosťou rôznych emócií, navštívia stany strachu a nakoniec nájdu pokoj v zóne bezpečia. "Prostredníctvom pátracích úloh si budujú štít odolnosti, ktorý im pomôže strachu čeliť. Na svojej ceste musia poskladať puzzle, kocky, hľadať a pátrať vo výstave, spoznať príbehy a knižných hrdinov či mapu strachu aj odvahy," približuje Bibiana výstavu, ktorá v Bratislave potrvá do 30. júna. Postupne sa predstaví vo viacerých slovenských krajoch a mestách.