Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bibiana pripravila podujatie k 100. výročiu narodenia Kláry Jarunkovej

Na archívnej snímke Klára Jarunková. Foto: archív TASR

Dcéra Daniela Zacharová, ktorá ilustrovala mnohé z jej kníh, nás v spomienkach pozve do rodiny, v ktorej s mamou spisovateľkou vyrastala, avizuje Bibiana.

Bratislava 10. júna (TASR) - Písané ceruzkou je názov literárno-hudobného popoludnia, ktoré k 100. výročiu narodenia slovenskej spisovateľky, prozaičky a autorky literatúry pre deti a mládež Kláry Jarunkovej pripravila Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Uskutoční sa v sobotu 11. júna na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. TASR o tom informovala organizačná a mediálna manažérka Natália Cehláriková.

V programe, ktorý sa má konať od 14.00 do 17.00 h, vystúpia slovenskí spisovatelia, priatelia a spolupracovníci spisovateľky Kláry Jarunkovej. "Priblížia život a tvorbu tejto mimoriadnej slovenskej autorky, známej v minulosti za hranicami viac než doma. Dcéra Daniela Zacharová, ktorá ilustrovala mnohé z jej kníh, nás v spomienkach pozve do rodiny, v ktorej s mamou spisovateľkou vyrastala," avizuje Bibiana. Na podujatí spoločne s vydavateľstvom Trio Publishing uvedie do života nové vydanie knihy O psovi, ktorý mal chlapca. Odznejú tiež viaceré úryvky z Jarunkovej kníh.

"Atmosféru kraja, v ktorom sa autorka narodila, nám sprostredkuje Spolok pre obnovu dediny, ktorý na Horehroní dobrovoľnícky obnovuje rodný dom Kláry Jarunkovej," dodala Cehláriková s tým, že na podujatí sa verejnosť dozvie viac aj o príležitostnej známke, ktorú k 100. výročiu narodenia Kláry Jarunkovej vydala Slovenská pošta. "O práci na výtvarnom návrhu bude hovoriť autorka Katarína Slaninková. Odborná porota vyhodnotí a vyberie víťaza detskej výtvarnej súťaže O poštovú známku storočnice," uzavrela Cehláriková.

Hudobnú časť popoludnia vyplní Pressburger Klezmer Band. Podujatie doplnia stánky na námestí, v ktorých budú partnerské bratislavské knižnice prezentovať svoju činnosť a pripravia pre detských návštevníkov rôzne aktivity.