Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Bibianu, medzinárodný dom umenia pre deti, ocenili v Srbsku

Bibiana, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Plaketa je ocenením za množstvo aktivít, ktoré Bibiana a jej riaditeľ za posledných desať rokov realizujú v Srbsku.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana si na svoje konto pripísal ďalšie ocenenie. Riaditeľ inštitúcie Peter Tvrdoň prevzal 30. augusta v srbskej Kovačici plaketu udeľovanú za šírenie dobrého mena obce Kovačica a Slovákov z Kovačice vo svete. TASR o tom informovala PR manažérka Natália Cehláriková.

Ďalej spresnila, že plaketa je ocenením za množstvo aktivít, ktoré Bibiana a jej riaditeľ za posledných desať rokov realizujú v Srbsku. "Navštívili všetky základné školy v Srbsku, kde sa vyučuje po slovensky. Každú školskú knižnicu obdarovali množstvom kníh, čím sa žiaci dostali k viac ako 5000 knihám v slovenskom jazyku," priblížila Cehláriková. Zástupcovia Medzinárodného domu umenia pre deti podľa jej slov v Srbsku absolvovali množstvo besied, kde žiakov informovali o živote na Slovensku a prezentovali im činnosť Bibiany. Pripravilo sa aj množstvo výstav, najmä slovenských výtvarníkov a deti sa oboznámili aj s výsledkami jednotlivých ročníkov medzinárodného podujatia Bienále ilustrácií Bratislava (BIB).

"Bibiana systematicky šíri dobré meno o Slovákoch žijúcich na území Vojvodiny na Slovensku, ale aj na všetkých knižných veľtrhoch za ostatnú dekádu. Zároveň propaguje slovenské insitné umenie z Kovačice pravidelným organizovaním výstav na Slovensku," uzavrela Celháriková.