Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

HEGER: Kniha o Štúrovi ako novinárovi môže byť čítaním pre žurnalistov

Na snímke zľava riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, riaditeľ Vydavateľstva Slovart Juraj Heger a generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslav Rezník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Monografiu Fraňa Ruttkaya dnes prezentovalo vydavateľstvo spolu s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky na knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Monografia Fraňa Ruttkaya o Ľudovítovi Štúrovi ako novinárovi by mohla byť podľa riaditeľa Slovartu Juraja Hegera odporúčaným čítaním pre budúcich žurnalistov.

Vydavateľstvo ju spolu s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR) dnes prezentovalo na knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave.

Dcéra Ivica Ruttkayová si doteraz spomína, ako počas svojho detstva zaspávala pri zvuku písacieho stoja. Bola presvedčená, že je to bežná kulisa všetkých detí doma. Až v dospelosti si uvedomila, čo jej otec po nociach písal. "Otec miloval svoju prácu a Štúr bol jeho celoživotná téma, takže určite by bol rád, keby bol tu," uviedla počas prezentácie.

"S nápadom na vydanie prišiel generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník," priblížil Heger s tým, že bežnou úlohou vydavateľstva je prinášať tie reedície, o ktoré je medzi ľuďmi záujem a ktoré sú aj pre dnešok aktuálne.



Takouto reedíciou je aj Ruttkayova monografia, prvýkrát vydaná v slovenčine. Predtým vyšla v roku 1982 vo vydavateľstve a nakladateľstve Novinář v Prahe v rámci edície Osobnosti českej a slovenskej žurnalistiky.

"Cez túto knižku môže aj súčasná generácia žurnalistov zistiť, aké úžasné čítanie boli Slovenské národné noviny a aká kvalitná práca to bola," priblížil Rezník.

Okrem knižnej podoby ju bude TASR distribuovať vo forme USB kľúča a bude mať tiež elektronickú podobu. "Myslím si, že všetky tri spôsoby sú dostatočne silné na to, aby ponúkli súčasnej žurnalistickej generácii možnosť zoznámiť sa s novinárskou tvorbou Štúra," poznamenal Rezník.

Slovart spolu s TASR pripravuje ešte jednu knihu venovanú Štúrovi. Na trhu by sa mala objaviť pred Vianocami. Ide tiež o reedíciu diela, ktoré nie je dlhodobo dostupné. "Hoci sa na prvý pohľad bude zdať jej jazyk úsmevný, ide o veľmi dobré čítanie," podotkol Heger.

Ako dodal Rezník, pôjde o opätovné vydanie Štúrovho životopisu od jeho najbližšieho priateľa a súputníka Jozefa Miloslava Hurbana. "Bude to významný vydavateľský čin, lebo ak v debatách pri 200. výročí jeho narodenia občas padali pripomienky, že po 200 rokoch nemáme ani jeho poriadny životopis, tak na Vianoce by sme ho mali mať," konštatoval.



Prezentácia knihy Štúr ako novinár, ktorú pripravila Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) a vydalo Vydavateľstvo Slovart, v nedeľu 8. novembra 2015 v rámci Medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka v priestoroch výstaviska Incheba Expo Aréna na Viedenskej ceste v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Prezentácia knihy Štúr ako novinár, ktorú pripravila Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) a vydalo Vydavateľstvo Slovart, v nedeľu 8. novembra 2015 v rámci Medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka v priestoroch výstaviska Incheba Expo Aréna na Viedenskej ceste v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke riaditeľ Vydavateľstva Slovart Juraj Heger (vpravo) a generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslav Rezník.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Prezentácia knihy Štúr ako novinár, ktorú pripravila Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) a vydalo Vydavateľstvo Slovart, v nedeľu 8. novembra 2015 v rámci Medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka v priestoroch výstaviska Incheba Expo Aréna na Viedenskej ceste v Bratislave
Foto: TASR/Michal Svítok