Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Bibliotéka 2012 zaujme návštevníkov všetkých vekových kategórií

Knižný veľtrh BIBLIOTÉKA, ktorý prebieha od 8. do 11. novembra 2012 v Bratislave, je na Slovensku sviatkom pre tých, ktorí sa podieľajú na tvorbe knižných diel ako i pre čitateľov a milovníkov kníh. Stretávajú sa tu vydavatelia, spisovatelia, ilustrátori, editori, prekladatelia, tlačiari, distribútori a samozrejme čitatelia. Foto: TASR

Na knižnom veľtrhu, ktorý potrvá do nedele, sa predstaví 150 vystavovateľov.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Vo štvrtok dopoludnia (8.11.) otvorili v Bratislave knižný veľtrh Bibliotéka 2012. Takmer 150 vystavovateľov ponúka do nedele (11.11.) na najväčšej knižnej akcii na Slovensku svoje najnovšie knižné produkty pre všetky vekové kategórie.

Päť knižných noviniek ponúka vo svojom stánku Literárne informačné centrum. Sú nimi Slovenské dejiny V., Konštantínov Proglas, Slovo pred slovom Daniela Pastirčáka, Prehovor, Ezechiel - Príbeh Jána Lajčiaka z pera Antona Baláža a Antológia súčasnej slovenskej poézie 5 x 5. 

1150. výročiu cyrilo-metodskej misie pripravilo Literárne informačné centrum (LIC) dve novinky, prvou je Proglas v preklade Eugena Paulinyho, v prebásnení Viliama Turčányho a v básnických interpretáciách súčasných slovenských básnikov. Dielo ponúka unikátnu možnosť prečítať si interpretácie desiatich súčasných slovenských básnikov v kánonickom rozsahu 111 veršov. Druhou je Slovo pred slovom básnika a kňaza Daniela Pastirčáka.

Svoju produkciu, ktorá je určená predovšetkým čitateľkám, ponúka aj vydavateľstvo Evitapress. „Ponúkame veci, ktoré sú pre nás overené, ponúkame kompletnú edíciu Evitoviek, tým, že už ich je naozaj veľmi veľa a dievčatá tie knižky považujú za zberateľské kúsky, tak Bibliotéka je jedinečným miestom, kde sú naozaj všetky a môžu si tie svoje zbierky doplniť. Ponúkame aj produkt, ktorý sa nám osvedčil minulý rok, je ním predplatné všetkých knižiek na budúci rok. To znamená, že všetky fanúšičky, ktoré si poctivo kupujú všetky knižky, si to vypýtajú od svojich blízkych ako darček na Vianoce a potom tie knižky krásne dostávajú poštou bez toho, aby sledovali, kedy ktorá vyjde,“ povedala pre TASR riaditeľka vydavateľstva Evitapress Eva Urbaníková.

Horúcou novinkou na Bibliotéke je nová Evitovka Cigánka od Janette Maziniovej. „Janette je Cigánka, ktorá vyrastala v kolónii, dnes má 39 rokov, žije s bielym mužom, gádžom, ako ona hovorí, v manželstve a knižka je o tom, ako sa žije Cigánke v bielom svete a ako sa Cigánka z bieleho sveta pozerá na Cigánov, z ktorých vzišla,“ dodala Urbaníková.

Nielen klasické tlačené knihy ponúkajú vystavovatelia, dnešnú modernú internetovú dobu previedlo do svojich produktov aj vydavateľstvo Verlag Dashöfer. To v online knižnici ponúka odborné publikácie v oblastiach od účtovníctva, daní, DPH, cez mzdy, odvody a pracovné právo, bezpečnosť pri práci až po verejné obstarávanie. Pre užívateľov klasickej formy sú k dispozícii na tieto témy aj praktické brožúry.

Štyri veľtržné dni vyplňuje aj celý rad sprievodných podujatí, medzi nimi diskusie a prezentácie titulov na troch diskusných pódiách či festival detskej knihy, na ktorom uvedú v nedeľu projekt Mama, tata, čítajte s nami, divadelné predstavenie Buvikove rozprávky alebo predstavenie novej rozprávkovej knihy Branislava Jobusa Komisár Mrodge pátra.