Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Biela noc uvedie inštaláciu Čiary podľa očakávaného filmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Dielo kombinuje objekt, scénické riešenie a svetelný dizajn, experimentálnu zvukovú partitúru, pohybovú performanciu a film, približujú tvorcovia.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Najväčší festival súčasného umenia Biela noc prinesie aj multimediálnu inštaláciu Čiary. Kolektívne dielo svetelného dizajnéra Jána Šicka, zvukového umelca Jonatána Pastirčáka a performerky Sone Kúdeľovej vzniklo na motívy rovnomenného filmu režisérky Barbory Sliepkovej. TASR o tom informoval tím distribučnej spoločnosti Film Expanded. Dokumentárna esej o premenách súčasnej Bratislavy príde do kín v novembri, navnadiť na film sa môžu diváci svetelno-zvukovou šou 24. až 26. septembra v Sklade 7 v Bratislave a od 9. do 11. októbra v košických Kasárňach/Kulturparku.

Multimediálna inštalácia je inšpirovaná dokumentom Čiary, v ktorom režisérka zachytáva prostredie postsocialistickej Bratislavy v jej dynamickej premene. "Dielo kombinuje objekt, scénické riešenie a svetelný dizajn, experimentálnu zvukovú partitúru, pohybovú performanciu a film," približujú tvorcovia. Dodávajú, že dielo pozýva zažiť hlavné mesto inak, hľadá prieniky verejného a intímneho priestoru, ktorý tvoria skutočné alebo pomyselné čiary. "Je dejiskom hry a diváci sa stávajú jeho súčasťou," dopĺňajú.

Inštalácia vychádza rovnako ako film z mesta. "Mesta ako mnohovrstvovej štruktúry vzťahov, prepojení, významov, ako koláže podnetov, stratégií, zámerov, ale aj osobných príbehov," hovorí autor konceptu, objektov a svetelnej tieňohry Šicko. Dodáva, že dielo cez rôzne objekty prináša mozaiku akusticko-vizuálnych impulzov. "Zvuky sú vyrobené pomocou špeciálne navrhnutých 'hudobných nástrojov' čisto akusticky, prichádzajú k nám zo všetkých strán a tvoria nevšednú partitúru. Obrazy sú tvorené samotnými objektmi, ktoré ideovo vychádzajú z architektúry či urbanizmu," dopĺňa.

Zvukový umelec Pastirčák, známy aj pod umeleckým menom Pjoni, spolupracoval na inštalácii a podieľal sa aj na hudbe k rovnomennému filmu Sliepkovej. "Dlho sme hľadali hudobné prostriedky, ktoré by sa s Bratislavou prepojili a boli jej súčasťou. Vznikli dve paralelné diela, ktoré spolu komunikujú, dopĺňajú sa, a má zmysel ich obe vidieť a nájsť si svoje vlastné prieniky a súvislosti," myslí si Pastirčák.

Podľa Sliepkovej je inštalácia miniatúrou jej filmu, ktorý vstúpi do slovenských kín 11. novembra. "Film Čiary je o živote v meste, v špecifickom spoločenstve, zdieľajúc priestor. Okrem všeobecne platných pravidiel pohybu si vytvárame vlastné cesty, príbehy, staviame vlastné osobné hranice. Dielo Čiary je akoby miniatúrou takéhoto organizmu," vysvetlila.

Dielo bude trvať v Bratislave i Košiciach tri plné dni, v rámci vernisáže ho obohatí pohybová performancia tanečníčky a choreografky Kúdeľovej. Bratislavská vernisáž sa uskutoční v sobotu 25. septembra o 18.00 h a 9. októbra o 18.00 h bude v Košiciach. Dielo má uviesť aj festival Jeden svet a Galéria mesta Bratislavy.