Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Biskup Š. Sečka žiada ukončenie výstavy The Human Body Exhibition

Foto: Lukáš Valentovič/TASR

Spišský biskup Mons. Štefan Sečka vysvetlil, že toto stanovisko vydal vzhľadom na početné otázky a rozpaky veriacich, ktoré vzbudzuje výstava The Human Body Exhibition v Bratislave.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Výstava The Human Body Exhibition v Bratislave predstavuje podľa členov Subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska (KBS) hrubé zneváženie, hanobenie mŕtvych ľudských tiel preparovaných a vystavovaných s cieľom zisku a spôsobom ponižujúcim ľudskú dôstojnosť. Uvádza sa to v stanovisku predsedu tejto subkomisie Teologickej komisie KBS spišského biskupa Mons. Štefana Sečku, ktoré zverejnila Tlačová kancelária KBS v Bratislave.

"Výstava znamená závažné porušenie základných mravných princípov a hodnôt slobodnej demokratickej spoločnosti. Konanie tejto výstavy je hanbou nášho hlavného mesta i celej krajiny," napísal v stanovisku biskup Sečka. Súčasne vyzýva zodpovedné štátne i miestne orgány, aby využili svoje právomoci a existujúce zákony a neodkladne prijali opatrenia na ukončenie výstavy. Kým sa tak stane, prosí zodpovedných kresťanov, ako aj všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa na nej nezúčastňovali, a tiež, aby podľa svojich možností neodporúčali účasť na nej deťom a neplnoletej mládeži.

Spišský biskup Mons. Štefan Sečka vysvetlil, že toto stanovisko vydal vzhľadom na početné otázky a rozpaky veriacich, ktoré vzbudzuje výstava The Human Body Exhibition v Bratislave, ako aj na jej neuvážené návštevy zo strany mnohých rodín s nedospelými deťmi a na krajne nevhodné návštevy neplnoletých študentov a žiakov organizované niektorými školami a po oboznámení sa s podstatnými informáciami a podrobnosťami o charaktere a pozadí výstavy. Stanovisko konzultoval s členmi Subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie KBS.