Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Bizetovu operu Lovci perál uvedú premiérovo v Banskej Bystrici

Štátna opera v Banskej Bystrici Foto: TASR/Dušan Hein

V hlavnej postave Leily sa predstaví poľská umelkyňa Katarzyna Mackiewicz, ktorá účinkuje na Slovensku po prvý raz.

Banská Bystrica 18. júna (TASR) – Štátna opera (ŠO) v Banskej Bystrici po 86 rokoch spláca dlh krásnej Bizetovej hudbe a to jeho operou Lovci perál, ktorá sa najmä od konca 20. storočia dožíva svojej renesancie. Takto dnes uviedla chystanú 260. premiéru v banskobystrickej ŠO dramaturgička Alžbeta Lukáčová.

Lovci perál od francúzskeho hudobného skladateľa Georgesa Bizeta na pôde ŠO neodzneli ešte nikdy. Stane sa tak až teraz, v nedeľu 22. júna o 20. h v ŠO. Premiéra opery v troch dejstvách vo francúzskom jazyku so slovenskými titulkami otvorí opernú časť Zámockých hier zvolenských (ZHZ) 2014. Pôvodne mala byť na nádvorí Zvolenského zámku, ale z dôvodu predpovede nepriaznivého počasia sa premiéra uskutoční v banskobystrickej opere.

"História uvádzania opery Lovci perál na Slovensku je viac než skromná. Jediným jej uvedením bola inscenácia Slovenského národného divadla (SND) v roku 1928, keď sa prvým Nadirom stal Janko Blaho," hovorí Lukáčová.

Ako dodala, Lovci perál ostali v tieni operného hitu Carmen, ktorý Bizeta urobil navždy nesmrteľným. Opera mala premiéru v roku 1863, štyri mesiace po tom, ako ju u Bizeta objednali. Diváci ju prijali dosť chladne.

"Libreto je o ničom, ale hudba za všetko. Nenájdete ani jednu nudnú sekundu. Hudba ďaleko prevyšuje text," konštatovala režisérka Andrea Hlinková.

Banálny príbeh mileneckého trojuholníka - jedna žena a dvaja muži sa tvorcovia rozhodli zatraktívniť náročnou vizuálnou stránkou. Čerpali zo surrealizmu a odrazili sa pritom od španielskeho umelca Salvadora Dalího. Ako tvrdia, takú náročnú scénu ešte nemali.

Kostýmy pre túto operu vytvoril kostýmový výtvarník a módny návrhár Boris Hanečka. V hlavnej postave Leily sa predstaví poľská umelkyňa Katarzyna Mackiewicz, ktorá účinkuje na Slovensku po prvý raz.

Na ZHZ diváci uvidia aj Donizettiho tragickú operu Maria di Rohan, ktorú po prvý raz na Slovensku uvedie Janáčkova opera Národného divadla v Brne v utorok 24. júna o 20. h na Nádvorí Zvolenského zámku. V hlavnej úlohe sa predstaví prvá dáma Opery SND Ľubica Vargicová.

V piatok 27. júna o 20. h bude Nádvorie Zvolenského zámku patriť koncertnému uvedeniu Rossiniho opery Tancredi v slovenskej premiére. V sobotu 28. júna o 20. h zaznie na Nádvorí Zvolenského zámku Verdiho Macbeth.