Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Blinken: Izrael podporuje návrat Spojených štátov do UNESCO

Na archívnej snímke z 21. marca 2022 americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

USA každoročne prispievali do rozpočtu UNESCO približne 80 miliónmi dolárov do roku 2011, keď táto medzinárodná organizácia prijala za svojho člena palestínsky štát, čo viedlo k zastaveniu subvencií.

Washington 28. apríla (TASR) - Izrael, ktorý v roku 2019 vystúpil spolu so Spojenými štátmi z Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pre údajnú zaujatosť, nemá námietky proti návratu USA do tejto ustanovizne. Vyhlásil to v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Šéf americkej diplomacie vyzval Kongres, aby dal prezidentovi USA Joeovi Bidenovi právomoc zrušiť zákon, ktorý vyžaduje zastavenie financovania každej medzinárodnej organizácie, akou je napríklad UNESCO, ktorá uznáva Palestínu ako suverénny štát, informuje tlačová agentúra AFP.

"Sme presvedčení o tom, že mať právomoc udeliť výnimku by bolo dôležité a potrebné, a môžem s istotou povedať, že naši partneri v Izraeli si myslia to isté. Podporili by náš opätovný vstup do UNESCO," povedal Blinken pred senátnym výborom pre rozpočtové prostriedky.

Blinken ďalej uviedol, že USA poškodzuje ich absencia v UNESCO, pričom poukázal na úlohu tejto organizácie v oblasti vzdelávania, ako aj na vznikajúcu sféru umelej inteligencie. "Keď nebudeme prítomní pri formovaní daných noriem, tak to bude robiť niekto iný, pravdepodobne Čína," zdôraznil.

Spojené štáty každoročne prispievali do rozpočtu UNESCO približne 80 miliónmi dolárov do roku 2011, keď táto medzinárodná organizácia so sídlom v Paríži prijala za svojho člena palestínsky štát, čo viedlo k zastaveniu týchto subvencií.

Izrael podľa AFP rozhnevalo rozhodnutie o uznaní historickej časti mesta Hebron v okupovanom Predjordánsku, kde sa nachádzajú židovské i moslimské posvätné miesta, za palestínsku lokalitu Svetového dedičstva UNESCO.

Obhajcovia návratu USA do UNESCO tvrdia, že súčasná šéfka tohto orgánu OSN, bývalá francúzska ministerka kultúry Audrey Azoulayová, úspešne rieši obvinenia zo zaujatosti.