Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Po dlhej chorobe zomrel spevák Pavel Bobek

Pavel Bobek Foto: Youtube

Pavel Bobek, narodený v roku 1937 v Prahe, pôvodne vyštudoval architektúru, ale preslávil sa hlavne ako priekopník rokenrolu a country v bývalom Česko-Slovensku.

Praha 20. novembra (TASR) - Vo veku 76 rokov zomrel dnes na následky dlhej a ťažkej choroby populárny český spevák Pavel Bobek. Informoval o tom Český rozhlas.

Pavel Bobek, narodený v roku 1937 v Prahe, pôvodne vyštudoval architektúru, ale preslávil sa hlavne ako priekopník rokenrolu a country v bývalom Česko-Slovensku. Jeho zásluhou "zľudoveli" piesne hviezd americkej country Johnnyho Casha a Krisa Kristoffersona.



Bobek sa však vo svojej tvorbe nevyhýbal ani bluesu a swingu. V 60. rokoch spieval v skupine Olympic a dlhé roky spolupracoval s divadlom Semafor.

Prvý singel mu vyšiel v roku 1964 a o 15 rokov neskôr premiérový album s názvom "Veď mě dál, cesto má". Jedným z jeho najväčších hitov bola pieseň "Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát", ktorej český text zložil Jiří Grossmann.



Za české verzie piesní Johnnyho Casha získal Bobek v roku 2010 Zlatú platňu. V roku 2013 ho v rámci udeľovania hudobných cien Anděl uviedli do siene slávy.

Ku koncu života Bobeka trápili veľké zdravotné problémy, ktoré mu komplikovali aj koncertovanie.