Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bojnický zámok bude po dlhšej prestávke opäť patriť rozprávkam

Archívna snímka z podujatia Rozprávkový zámok v Bojniciach 16. júna 2019. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vybrané tri príbehy od Pavla Dobšinského si kladú za cieľ naučiť deti myslieť aj na druhých, navzájom si pomáhať a mať sa v úcte.

Bojnice 9. júna (TASR) - Bojnický zámok bude po dlhšej prestávke opäť patriť rozprávkam, 24. ročník podujatia Rozprávkový zámok sa bude od 15. júna niesť v znamení klasických príbehov, ktoré zozbieral Pavol Dobšinský. TASR o tom vo štvrtok informovala PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Vybrané tri príbehy si kladú za cieľ naučiť deti myslieť aj na druhých, navzájom si pomáhať a mať sa v úcte. "Rozprávka Dlhý nos naučí deti okrem iného aj to, že kradnúť sa nesmie. Rozprávanie O troch grošoch im ukáže, že je potrebné vážiť si minulosť a myslieť na budúcnosť. Laktibrada im názorne predvedie, aké dôležité je podeliť sa v núdzi s blížnymi," priblížila Gordíková.

Každá rozprávka vlastným osobitým štýlom podľa nej prezentuje príbeh o nevyhnutnosti vzájomnej spolupatričnosti, pomoci a solidarite. "Šťastný koniec vo všetkých troch príbehoch prináša divákom nádej na krajšiu budúcnosť a vieru v to, že aj oni sami môžu zmeniť svet k lepšiemu," ozrejmila.

Rozprávkový zámok sa začne 15. júna a prvá etapa potrvá do 19. júna. Podujatie bude pokračovať v ďalšom týždni od 22. do 26. júna.