Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Boroš o filme Čierne na bielom koni: Nie je ilúziou reality

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Je to postavené aj na kontraste malomesto a veľké herecké hviezdy, veľmi ma baví spájať vysoké a nízke, priznal filmár.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Nový slovenský film Čierne na bielom koni prinesie do kín žáner štýlovej romantickej gangsterky. Jej režisérom, scenáristom i producentom je Rastislav Boroš, ktorý rozpráva príbeh z prostredia divokého slovenského juhu. "Nie je to kópia toho, čo sa deje v Rimavskej Sobote a Lučenci, je to moja spomienka na mesto a príbehy, štylizované podobenstvo skutočnosti," uviedol pre TASR Boroš k filmu, ktorý vstúpi do kinodistribúcie 13. októbra.

Rozpráva o tom, prečo sa treba báť ľudí, ktorí podajú pero a povedia, že stačí podpísať, ale aj o tom, ako dokáže nečakaná láska strpčiť zločincom pokojný život. "Nechcel som spraviť záznam Rimavskej Soboty, Lučenca, film sme veľmi štylizovali, všetky interiéry sme komplikovane vyrábali, patinovali, aby mali estetickú hodnotu," vysvetľuje Boroš (Stanko, seriály 1890 a Labyrint). "V hudobnej dramaturgii som si povedal, že chcem robiť film, ktorý zachytí niečo, čo žijeme. V našej krajine je toho málo autenticky slovenského, počúvame americkú hudbu, obliekame sa do francúzskeho oblečenia, jazdíme v japonských autách," poznamenal režisér s tým, že v hudobnej dramaturgii zvolil cigánsko-španielsko-balkánsky koncept. "Tento film nie je ilúziou reality, nie je to kópia toho, čo sa deje v Rimavskej Sobote a Lučenci, je to moja spomienka na to mesto a príbehy, štylizované podobenstvo skutočnosti," podčiarkol rodák z Rimavskej Soboty.

Boroš neskrýva, že ho inšpirovali viacerí režiséri, jeho druhý celovečerný film môže pripomínať tarantinovské snímky, prítomný je aj komediálny duch bratov Coenovcov, v ľahko melodramatických príbehoch našiel inšpiráciu aj v snímkach Akiho Kaurismäkiho. "Je to postavené aj na kontraste malomesto a veľké herecké hviezdy, veľmi ma baví spájať vysoké a nízke,“ priznal filmár, ktorý v Čierne na bielom koni spojil stratené opustené mestečko na juhu Slovenska a herecké mená ako Milan Ondrík, Rebeka Poláková, Attila Mokos, Tomáš, Mischura, Jana Kovalčiková, ale aj Zoltán Mucsi, erbový herec legendy maďarskej kinematografie Istvána Szabóa. Diváci sa môžu tešiť aj na českých hercov Petra Vaněka a Tomáša Jeřábka.



Film plný svojrázneho humoru a nečakaných dejových zvratov už predstavil Letný filmový festival 4 živly v Banskej Štiavnici. Slovensko bude reprezentovať na viacerých festivaloch v zahraničí, najbližšie bude súťažiť na varšavskom festivale, uvidia ho aj diváci na festivale v nemeckom Cottbuse.