Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Božena Němcová, autorka románu Babička, sa narodila pred 195 rokmi

Božena Němcová Foto: Facebook

Román Babička, sen o vlastnom detstve, napísala významná česká autorka, keď prežívala najhoršie chvíle svojho života po smrti syna.

Praha/Bratislava 4. februára (TASR) - Česká spisovateľka Božena Němcová je predstaviteľka českého národného obrodenia a autorka známeho románu Babička. V stredu 4. februára uplynie 195 rokov od jej narodenia.

Román Babička, sen o vlastnom detstve, napísala významná česká autorka, keď prežívala najhoršie chvíle svojho života po smrti syna. Román, v ktorom až idylicky opisuje dobrotu, lásku a skúsenosti svojej babičky, prostej vidieckej ženy, patrí ku klenotom českej literatúry. Z diela Boženy Němcovej je známa najmä Babička, ale aj novela Chyža pod horami či V zámku a podzámčí alebo Chudí lidé. Vyšlo jej však aj sedem zväzkov Národních báchorek a pověstí a desať zväzkov Slovenských pohádek a pověstí, ktoré sú pôsobivou beletrizáciou rozprávkových námetov.



Česká spisovateľka Božena Němcová, rodená Barbora Panklová, je jednou zo zakladateľov modernej českej prózy. Narodila sa 4. februára 1820 v rakúskej Viedni. Detstvo prežila na Starom Bielidle v malebnom prostredí pri zámku v Ratibořiciach. Ako 17-ročnú ju vydali za finančného úradníka Josefa Němca, s ktorým si neporozumela a jediné, čo mali manželia spoločné, bolo národné uvedomenie. Ich domácnosť v Prahe, kde neskôr žili, sa stala miestom stretávania českej vlasteneckej inteligencie a Božena Němcová sa tak mohla naplno zapájať do literárneho a kultúrneho diania. Rodina sa spočiatku často sťahovala a bývala oddelená, neprajný režim trestal národne uvedomelého manžela spisovateľky prekladaním z miesta na miesto po celej krajine a rodina trpela aj materiálnym nedostatkom. Boženu Němcovú sledovala tajná polícia a jej hmotná situácia sa natoľko vyhrotila, že bola nútená obracať sa na priateľov so žiadosťami o finančnú podporu, jej prosby však neboli vždy vyslyšané.

Známe sú aj jej viaceré cesty na Slovensko, kde počas ozdravných pobytov zbierala ľudovú slovesnosť a stretávala sa s niektorými umelcami, napríklad s búrlivákom Jankom Kráľom, či Gustávom Kazimírom Zechenterom Laskomerským.

Na svojom najznámejšom diele, románe Babička začala Němcová pracovať koncom roka 1853. Utrápená matka sa po nečakanej smrti syna v zúfalstve utiahla do sveta svojho detstva k babičke, aby počula jej rozumné slová a zabudla na celý ostatný svet so všetkými jeho trampotami. Prvýkrát vyšla Babička v roku 1855.

Božena Němcová zomrela v Prahe 21. januára 1862 krátko pred dosiahnutím veku 42 rokov.