Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Sochy od Brada Pitta: Herec vo Fínsku vystavil svoje sochárske diela

Na fotografii sú britský umelec Thomas Houseago, uprostred, pózuje s americkým hercom Bradom Pittom (vpravo) a austrálskym hudobníkom Nickom Caveom pred otvorením ich spoločnej výstavy v Tampere vo Fínsku v sobotu, september. 17, 2022. Foto: TASR/AP

Výstava s názvom "Thomas Houseago - WE with Nick Cave & Brad Pitt" bola pre širokú verejnosť otvorená v nedeľu a dostupná bude do polovice januára budúceho roku.

Helsinki 20. septembra (TASR) - Americký herec Brad Pitt po prvýkrát verejne vystavil svoje sochárske diela. Stalo sa tak vo Fínsku, pričom držiteľ dvoch Oscarov pri tejto príležitosti osobne navštívil túto severskú krajinu, informovali v utorok agentúra DPA a denník The Guardian.

Deväť Pittových diel je sprístupnených v rámci výstavy britského súčasného výtvarníka Thomasa Houseaga spolu s keramickými figúrami z dielne austrálskeho hudobníka Nicka Cavea, uviedlo vo vyhlásení Múzeum umenia Sary Hildénovej (SHAM) v Tampere, treťom najväčšom fínskom meste.

Výstava s názvom "Thomas Houseago - WE with Nick Cave & Brad Pitt" bola pre širokú verejnosť otvorená v nedeľu a dostupná bude do polovice januára budúceho roku. Neverejná vernisáž sa uskutočnila v sobotu za účasti všetkých troch autorov.

Pitt pre fínsku rozhlasovú stanicu Yle uviedol, že táto výstava je preňho "v prvom rade o sebareflexii". "Je to o tom, kde som vo svojich vzťahoch urobil chybu; kde som stúpil vedľa; kde som spoluvinný," povedal 58-ročný herec.

Dodal, že jeho diela sú založené na "radikálnej inventúre seba samého", pri ktorej bol k sebe "brutálne úprimný" a prevzal zodpovednosť za svoje zraňujúce činy. Pitt sa začal venovať keramike po rozvode so svojou druhou manželkou Angelinou Jolieovou a je "prevažne samoukom".