Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Francúzski herci zo 60. rokov sa objavia v bratislavskom Kine Lumiére

Francúzsky herec Alain Delon v scéne z filmu "Il Gattopardo" (Gepard) z roku 1963, archívne foto Foto: TASR/AP

V programe Kina Lumiére nájdu diváci aj filmy francúzskeho režiséra, scenáristu a producenta Louisa Malla a talianskeho herca a režiséra Roberta Benigniho.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Herecké osobnosti francúzskej kinematografie 60. rokov predstaví v októbri v rámci cyklu Archívne kino bratislavské Kino Lumiére. Vo vybraných dielach svoj talent predvedú Alain Delon, Lino Ventura, Yves Montand, Anouk Aimée a ďalší. "Okrem toho návštevníkov kina tento mesiac čaká aj Filmová úroda budovateľských päťdesiatych, snímky Projektu 100, festivalové predstavenia aj premiérové novinky," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

V programe nájdu diváci filmy francúzskeho režiséra, scenáristu a producenta Louisa Malla. Jeho nedožité 80. narodeniny pripomenú snímky Milenci, Viva maria! a Súkromný život. "Kino takisto uvedie dva filmy pri príležitosti 60. výročia narodenia talianskeho herca a režiséra Roberta Benigniho, konkrétne jeho režisérsky počin Tiger a sneh a herecký part vo filme Jima Jarmuscha Noc na Zemi," doplnila.

Päťdesiatiny slovenského režiséra, scenáristu i herca Martina Šulíka oslávi Kino Lumiére dlhometrážnym hraným debutom Neha. V októbri predstaví vo svetovej premiére aj Šulíkov najnovší režisérsky projekt. "Počas Svetového dňa audiovizuálneho dedičstva 27. októbra premietne tri diely zo seriálu dokumentárnych filmov s pracovným názvom Celluloid Country, ktorého zámerom je prerozprávať históriu dokumentárneho filmu súvisiacu s dnešným územím a kontextom Slovenska," dodala s tým, že premietať sa budú dva diely v réžii Martina Šulíka Nadšení amatéri a Osamelí bežci, tretí diel Nástup nakrútil Ivan Ostrochovský.

Z distribučných noviniek bude mať v kine SFÚ premiéru dráma režisérky Lynne Ramsay Musíme si pohovoriť o Kevinovi v hlavnej úlohe s Tildou Swinton a česká snímka v réžii Marka Najbrta Polski film. Premietať sa budú aj diela nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100, a tiež festivalové predstavenia z 10. ročníka Medzinárodného festivalu poézie Ars Poetica (18.-21.10.) a 6. ročníka Filmového festivalu inakosti (25.-28.10.).