Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Bratislava Accessible Art Fair: Vychutnajte si umenie

Bez popisu Foto: Bratislava Accessible Art Fair

Blízke stretnutie s vynikajúcimi umelcami a ich dielami.

Bratislava 16. októbra (TERAZ.sk - OTS) - V dňoch 26.-28.októbra 2012 sa v hoteli Crowne Plaza uskutoční Bratislava Accessible Art Fair. Je to po prvýkrát, čo sa podujatie typu art fair, čiže "veľtrh umenia", bude konať aj na Slovensku. Na platforme prístupného veľtrhu umenia si budú môcť návštevníci vychutnať originálne diela viac než 50 súčasných umelcov z oblasti maľby, grafiky, fotografie aj sochy. Zároveň sa môžu zoznámiť so samotnými tvorcami, ktorí budú na veľtrhu osobne prítomní počas celého víkendu.

"Našim zámerom je predstaviť širšej verejnosti tvorbu súčasných autorov a zároveň ponúknuť možnosť odniesť si domov originálny kúsok za dobrú cenu. Formát "Accessible Art Fair" sme si však vybrali aj kvôli priamemu kontaktu návštevníkov a umelcov," vysvetľuje Ben Pascoe, jeden z dvojice usporiadateľov.

“Slovensko má mnoho vynikajúcich umelcov a veľmi silnú mladú generáciu, no ich tvorbu pozná u nás len úzky okruh ľudí. To chceme zmeniť. Chceme ukázať, že kvalitné umenie môže byť zároveň prístupné - formou, obsahom, aj cenou,“ dopĺňa Peter Stach.

Predstaviť vlastnú tvorbu širšiemu publiku je zaujímavá výzva aj pre samotných tvorcov: „Bratislava Accessible Art Fair je podľa mňa skvelá príležitosť na prezentáciu vlastnej tvorby. A to platí nielen pre mladých autorov, ako som ja sama, ale aj pre tých ostrieľanejších. Umenie na Slovensku stále nemá vybudovanú veľkú platformu a preto sú akcie typu art fair veľmi vzácne a dôležité," poznamenáva umelkyňa Katarína Sido.

Accessible Art Fair ako prístupný veľtrh umenia bol po prvýkrát usporiadaný pred ôsmimi rokmi v Bruseli. V súčasnosti zahŕňa podujatia v Bruseli, Antverpách, Viedni a Tel Avive. Tieto podujatia sa nazývajú “prístupnými” nielen kvôli cene, ale preto, že sa snažia sprostredkovať milovníkom umenia prístup k umeniu a umelcom a zároveň umožniť umelcom prístup k širokej verejnosti.

"Accessible" znamená:
- Umelecké diela v cene 50 -2000 euro
- Symbolické vstupné
- Možnosť stretnúť sa s umelcom
- Centrálna poloha

Viac informácii o BAAF a participujúcich umelcoch získate na www.baaf.sk, alebo na www.facebook.com/BratislavaFair.