Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Bratislave bude po prvý raz Festival rozvodových filmov

Ilustračná snímka Foto: Teraz.sk/Facebook

Uskutoční od 14. do 15. novembra v KC Dunaj a premietne desiatku domácich i zahraničných filmov.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Rozvod, deti a my - pod týmto názvom sa v Bratislave bude konať po prvý raz medzinárodný Festival rozvodových filmov. Uskutoční od 14. do 15. novembra v KC Dunaj a premietne desiatku domácich i zahraničných filmov. Ich hlavnými témami sú osobná starostlivosť o dieťa obidvoma rodičmi a syndróm zavrhnutého rodiča. "Nesnažíme sa týmto spôsobom podporovať rozvody alebo rozchody rodičov neplnoletých detí, ale snažíme sa sústrediť rôzne pohľady prostredníctvom ponúkaných filmov na tieto záležitosti a tiež hľadáme riešenia," uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave Luboš Patera, riaditeľ festivalu, ktorý má poukázať na niektoré zanedbávané či priamo "zavrhované" javy rozvodového systému.

K osobnej starostlivosti o dieťa obidvoma rozvedenými rodičmi festival v obnovenej premiére uvedie český film Striedavka v réžii Luboša Pateru a premiérovo česko-slovenský film Striedavka po desiatich rokoch, v ktorej režisér Ján Mančuška mapuje aj ďalšie osudy niektorých detí a ich rodičov z predchádzajúcej snímky a dáva im možnosť spätne hodnotiť svoju skúsenosť so striedavou starostlivosťou.

Syndrómom zavrhnutého rodiča sa zaoberá viacero festivalových filmov, medzi nimi i český titul Mamy k zavrhnutiu? "Zobrazuje jav, kedy deti pod vplyvom jedného patologicky jednajúceho rodiča musia zavrhnúť, odstrániť zo svojho života druhého rodiča," vysvetlil Luboš Patera. Väčšinou sa podľa neho tento jav týka zavrhovaných otcov. "Ale tým ako spoločenské štruktúry a orgány tento jav neriešia, pokiaľ sa to týka otcov, zákonite sa nájdu medzi rozvádzajúcimi otcami jedinci, ktorí sa správajú rovnako patologicky, a naopak, manipulujú deti proti maminkám, je to rovnako hanebné," konštatoval riaditeľ festivalu, ktorý ponúkne viacero príbehov matiek, ktoré zažili syndróm zavrhnutého rodiča. "Týmto spôsobom sa chceme zapojiť do diskusie a chceme polemizovať s odborníkmi, ktorí vyhlásili, že nič také neexistuje."

Rodičovskému odcudzeniu sa venuje aj brazílsky film Vymyslená smrť. "Obsahuje výpovede troch mladých slečien, ktoré prešli manipuláciou, museli svojho otca zavrhnúť, a po rokoch tú manipuláciu prehliadli a vzťah s otcom obnovili. Spovedajú sa z toho, ako to prežívali, sú to skutočne hlboké scény," doplnil Luboš Patera. Riešenie týchto problémov podľa neho ponúka americký film Vitaj späť, Pluto, ktorého autorom je Richard Warshak, uznávaný priekopník problematiky rodičovského odcudzenia.

Ďalším filmom v programe festivalu je francúzska snímka Moji rodičia, ich rozvod a ja, natočená z pohľadu detí. Ukazuje, ako deti prežívajú rozchod svojich rodičov a čo si o tom myslia. "Za jednu z možných ciest, ako mierniť túto patológiu, považujeme striedavú starostlivosť ako vhodný spôsob porozvodovej výchovy, samozrejme, nie vo všetkých prípadoch, nesnažíme sa vnucovať túto formu, len si myslíme, že by bolo možné ju viac využívať v prospech detí, ich rodičov a celej spoločnosti," uzavrel Luboš Patera.

Festival rozvodových filmov organizujú slovensko-česká spoločnosť Striedavá starostlivosť o deti, združenie Spravedlnost dětem a Centrum slušného rozvodu. V Prahe sa uskutoční od 21. do 22. novembra. Začiatky bratislavských projekcií (14.-15.11.) sú v oboch dňoch o 16.00 h. Po projekciách bude nasledovať neformálne stretnutie divákov s tvorcami. Podrobnosti o programe nájdu záujemcovia na www.frf2016.eu.