Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Starej radnici je zdokumentovaných 40 rokov Bratislavy

Z výstavy Bratislava 1993-2013, ktorú sprístupnili 18. apríla 2013 v Bratislave v Múzeum mesta Bratislavy na Radničnej ulici. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obe výstavy si možno v Starej radnici pozrieť do 16. júna.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Štyri desaťročia Bratislavy na fotografiách sa od dnešného dňa dajú nájsť v Starej radnici Múzea mesta Bratislavy (MMB). Výstavnú sieň budú totiž až do polovice júna zdobiť povojnové snímky mesta, zachytené zosnulým fotografom Karolom Kállayom aj fotografie Bratislavy za posledných 20 rokov. Obe výstavy dnes slávnostne otvorili v rámci celomestského podujatia Bratislava pre všetkých.

Výstava Bratislava moja prvýkrát ukazuje verejnosti Kállayove fotografie, ktoré dosiaľ vyšli len knižne. Presne 40 vystavených snímkov zachytáva atmosféru povojnového mesta v rokoch 1944 až 1964 tak, ako ju Kállay vnímal. "Zachytil Bratislavu ešte s jej krásnymi budovami, o ktorých už dnes nikto netuší, že niekedy v meste stáli. Nezdokumentoval však len to, ako predtým mesto vyzeralo. Rád si v meste posedel, vnímal ho. Cez fotografie nám ukázal, že ľudia vtedy žili pokojnejším a pomalším životom," povedala pre TASR Jana Garvoldtová, riaditeľka Slovak Press Photo.

Pre rodinu fotografa je výstava zároveň peknou spomienkou. "Hoci rád cestoval po svete, Bratislava ostala preňho vždy srdcovou záležitosťou a stálou fotografickou témou," dodal jeho syn Martin Kállay. Len v Bratislave však fotografie neostanú, po ukončení výstavy v polovici júna snímky pocestujú do Moskvy.

Ďalšia dvadsiatka rokov v Bratislave je na fotografiách v Starej radnici hneď vedľa. "Dali by sa tam vystopovať nejaké paralely. Zmeny v obyvateľstve, v priestorovej štruktúre, zmeny v hospodárskom či politickom rozvoji a každodennom živote," porovnáva výstavy Elena Kurincová, spoluautorka výstavy Bratislava 1993 – 2013.

Asi stovka fotografií od 13 známych aj menej známych fotografov dokumentuje návštevy predstaviteľov štátov v hlavnom meste, symboly Bratislavy, ale aj jej bežný život. "Niekoľko panelov je venovaných obyvateľom a mestu ako priestoru pre život, prácu, oddych, kultúru a duchovno, ktoré tu prežívame," opisuje Kurincová.

Práve 20. výročie Bratislavy ako hlavného mesta samostatnej Slovenskej republiky bolo pre múzeum podnetom k tomu, aby takúto výstavu vytvorilo. "Jediný problém bol v tom, že tých 20 rokov je krátke a mladé obdobie. Nemali sme na vytvorenej výstavy dostatočné množstvo materiálov," vysvetlila Kurincová. Zo stovky fotografií je preto takmer 70 z archívu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, ďalšie dodal na výstavu bratislavský magistrát.

Otvoreniu oboch výstav dnes predchádza beseda Boli sme pri tom... Bratislava 1993 – 2013 s historikom SAV Milanom Zemkom, riaditeľom SOZA Antonom Popovičom i primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom a jeho námestníkom Jánom Budajom. Spomínalo sa na premeny Bratislavy v čase, ale najmä za posledných dvadsať rokov. Historik Zemko má pocit, že mesto je od roku 1993 otvorenejšie a prívetivejšie, zároveň však vyčíta samospráve, že ho nechala zahltiť necitlivou zástavbou súkromníkov.

Bratislavský primátor rovnako pripustil, že metropola od svojho vzniku dostala aj zásahy, ktoré nemuseli byť. "Žiaľ, pripustili sme ich aj v tomto demokratickom usporiadaní, kedy nás už nikto nenútil. Bratislava sa vo veľa aspektoch zmenila k lepšiemu, ale sú tu aj ohavné prípady toho, čo sa nikdy nemalo stať, čo sme nemali dovoliť. To, že sa to stalo, má byť pre nás varovanie," podotkol.

Obe výstavy si možno v Starej radnici pozrieť do 16. júna.