Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave ukončí prázdniny najväčší festival ľudovej výroby

Na posledný prázdninový víkend pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) pestrý program v centre Bratislavy, ktorý je tradičnou súčasťou Kultúrneho leta v hlavnom meste. Najväčší slovenský mestský festival remesiel Dni majstrov ÚĽUV 2013 sa začal v sobotu 31. augusta 2013 na Hviezdoslavovom námestí a potrvá do nedeľného večera. Foto: TASR/Martin Baumann

Tohtoročný 23. festival sa nesie v znamení kováčstva.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Na posledný prázdninový víkend pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) pestrý program v centre Bratislavy, ktorý je tradičnou súčasťou Kultúrneho leta v hlavnom meste.

Najväčší slovenský mestský festival remesiel Dni majstrov ÚĽUV 2013 sa začal dnes o 10. hodine a potrvá do nedeľného večera (1. 9.). Nad podujatím prevzal záštitu minister kultúry SR Marek Maďarič, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Tohtoročný 23. festival sa nesie v znamení kováčstva. Na Primaciálnom námestí budú pútať pozornosť spracovaním žeravého kovu najlepší kováči zo Slovenska. Pripravený je kováčsky workshop i kováčske hry. Najviac remeselníkov bude na Hviezdoslavovom námestí, kde ukážu verejnosti svoje zručnosti a talent. Na Hlavnom námestí majú priestor dizajnéri inšpirovaní tradíciami. Radničné námestie oživia čipkárky s tradičným paličkovaním.



Otvorená bude čitáreň v Radničke a na Rybnom námestí si môžu návštevníci pochutnať na tradičných slovenských špecialitách. Spestrením festivalu je kultúrny program, vystúpenia folklórnych súborov, ľudovej hudby a inštrumentalistov. Tancovať sa bude v škole tanca pre deti i v tanečnom workshope pre dospelých. Zaznejú tóny slovenských tradičných nástrojov: fujary, gájd, píšťaliek, zvoncov a bude aj priestor na rozhovory s remeselníkmi. Vyvrcholením podujatia bude galavečer, počas ktorého udelia titul Majster ľudovej umeleckej výroby ďalším šiestim výrobcom.

Podľa organizátorov ambíciou festivalu je podporovať prirodzený záujem o tradície a kultúrne hodnoty, dodávať národnej identite konkrétny obsah a posilňovať národné povedomie. Aj preto sa ostatné tri roky drží sloganu "vyKROJ sa z davu", čím návštevníkov motivuje spontánne prejaviť svoj pozitívny vzťah ku koreňom.

Okrem ÚĽUV-u dlhoročnými partnermi festivalu sú Ministerstvo kultúry SR, Magistrát hlavného mesta SR, Staré Mesto, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Múzeum mesta Bratislava a SĽUK.