Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Bratislavská oslava jubilea Nedvědovcov mala veľký úspech

Jan Nedvěd Foto: TASR/Martin Palkovič

Narodeninová a zároveň aj vianočná atmosféra vládla v beznádejne zaplnenom hľadisku.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Nechce sa tomu veriť, že bratia Jan a František Nedvědovci sú na hudobnej scéne už štyridsať rokov. Jubilejné narodeniny oslávili aj v spoločnosti slovenských fanúšikov na koncertom turné, ktoré zakončili vystúpením v sobotu večer (15.12.) v bratislavskom Istropolise.

Narodeninová a zároveň aj vianočná atmosféra vládla v beznádejne zaplnenom hľadisku. Však hity Růže z papíru, Stánky, Hlídej lásku skálo má, Kamarád, Podvod či Frankie Dlouhán už doslova zľudoveli. Už pri tej prvej si spievalo celé hľadisko. Po spoločnej prvej časti si bratia dopriali sólové bloky, začal mladší František, ktorý ponúkol pesničky zo svojich sólových albumov, medzi nimi Kočovní herci či Devatenáct. Starší Jan si vybral Lenu z nového albumu Souhvězdí jisker, ale aj známy hit Banská Bystrica.

Priestor na prezentáciu v koncerte dostala aj sprievodná kapela, ktorú tvoria sólový gitarista Petr Kocman, gitarista Vojtech Nedvěd, basový gitarista Milan Plechatý a bubeník Jaroslav Petrásek. Rodinnú zostavu ešte doplňuje zvukár Jan Nedvěd mladší. Pesničky Stromek a Křížek zaspieval Vojtech Nedvěd, rovnako dve – Já to nejsem a Ty návraty domů ve vánoční čas pridal aj gitarista Petr Kocman.

Záver koncertu, kedy už publikum bolo dobre rozospievané a ešte viac roztlieskané, tvorili opäť najväčšie hity Na kameni kámen a Valčíček. Záverečné standing ovation po takejto narodeninovo-vianočnej nádielke nemohlo chýbať, za čo sa publiku ušli ešte dva prídavky, Souhvězdí jisker z nového rovnomenného albumu a Toronto. Hneď po koncerte odchádzali hostia domov do Prahy, pretože už v nedeľu (16.12.) ich čaká koncert v Pardubiciach. Domov sa ponáhľa hlavne Jan Nedvěd, ktorý sa 12. októbra oženil vo vypredanej pražskej Lucerne s Pavlínkou Jiráskovou. Nedvědi sa vo februári budúceho roku na Slovensko vrátia, koncerty organizuje agentúra eŠ77.

Bratia Jan (24.9.1946) a František Nedvědovci (19.9.1947) po hudobných začiatkoch v trampských skupinách založili v roku 1972 skupinu Toronto. Tú po pár týždňoch premenovali na Brontosauři. V roku 1974 vyhrali autorskú súťaž na festivale Porta so skladbou Jana Nedvěda Kamarát. Ešte v tom roku prijali ponuku na spoločné vystupovanie so skupinou Spirituál Kvintet. V roku 1976 opäť účinkovali ako formácia Brontosauři. Na začiatku 80. rokov už boli Brontosauři hviezdami folkovej scény, denne dostávali pozvánky na koncerty a festivaly.

Prierez ich vlastnej tvorby vyšiel v roku 1985 na albume Na kameni kámen. Zo slávnej éry tejto skupiny sú hity ako Růže z papíru či Na kameni kámen a Honza Nedvěd si vyslúžil pomenovanie "trampský Verdi". Viaceré skladby z ich repertoáru sa stali hymnickými piesňami.

Pri príležitosti Janovej päťdesiatky vystúpili 21. júna 1996 na Strahovskom štadióne, na koncert prišlo viac ako 70 tisíc ľudí. V roku 1997 sa rozišli na celých desať rokov. Každý z bratov účinkoval sólovo s vlastnou sprievodnou skupinou. Až 19. decembra 2007, na spoločnom koncerte v pražskej Lucerne sa bratia stretli na jednom pódiu na spoločnom koncerte. Na svojom konte majú dnes viac ako dvadsiatku spoločných aj sólových albumov.Ich najnovší album Souhvězdí jisker pod hlavičkou Nedvědi vydali v novembri 2011.