Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Bratislavské bábkové divadlo začne hrať na Malej scéne STU

Vstup do Bratislavského bábkového divadla na Dunajskej, archívne foto Foto: TASR/Jakub Kotian

"Na Malej scéne bude naše divadlo fungovať až do ukončenia rekonštrukcie na Dunajskej," objasnil zmenu pôsobenia riaditeľ bábkového divadla.

Bratislava 4. januára (TASR) - Bratislavské bábkové divadlo  (BBD) začne tohtoročnú sezónu v nových priestoroch.

"Keďže v našom divadle na Dunajskej ulici sa konečne schyľuje k vytúženej rekonštrukcii, zatvárame svoj domáci hrací priestor a od 10. januára 2015 nás diváci nájdu v Divadle Malá scéna STU na Dostojevského rade 7. Tam budeme hrať v rovnakom rozsahu ako na vlastnej scéne," zdôvodnil zmenu pôsobenia riaditeľ BBD Ján Brtiš.

Zároveň uviedol, že Divadlo Malá scéna STU je neďaleko bábkového divadla a jeho pracovníci veria, že sa v ňom diváci budú cítiť rovnako príjemne ako v ich domácom divadle. Napriek rekonštrukcii bude aj naďalej fungovať budova BBD ako pokladnica i miesto pre sobotné inscenované čítania a tvorivé workshopy. Bábkové divadlo bude naďalej ponúkať víkendové predstavenia aj organizované predstavenia pre školy a škôlky v rovnakých časoch, ale v novom priestore. Tiež naďalej ponúka výjazdy škôlkohier do škôlok a firiem.

"Na Malej scéne bude naše divadlo fungovať až do ukončenia rekonštrukcie na Dunajskej. Veríme, že čakanie sa vyplatí a v ďalších rokoch ponúkneme divákom krajšie, praktickejšie a priateľskejšie obnovené priestory," dodal Brtiš.

Zriaďovateľom BBD je Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Slovenské bábkové umenie často reprezentuje v zahraničí. Naposledy to bolo vlani v novembri na medzinárodnom festivale Harmony World Puppet Carnival v thajskom Bangkoku. S hrou "Naozaj alebo o chlapcovi, ktorý kreslil" sa umiestnilo medzi desiatimi ocenenými predstaveniami v konkurencii 116 predstavení zo 64 krajín. Táto pôvodná hra v anglickom origináli Aaahr! bola ocenená na viacerých svetových súťažiach. Preložila ju Katarína Jánošová a hru režírovali Ivan Martinka s Andrejom Kalinkom. Predstavenie je určené pre deti od päť rokov. Je to smutno–smiešna klauniáda zachytávajúca svet tvorivého dieťaťa, ktoré sa snaží zistiť, čo je naozaj a čo iba akože. Na pozadí vtáčieho sveta odkrýva vzťahy obyčajnej rodiny, ťažkosti, ale aj radosti spojené s hľadaním vlastného ja.

Medzinárodná festivalová porota výkon BBD ocenila troma nomináciami: za najlepší umelecký výtvor, za najlepšiu herečku pre Adelu Mojžišovú a cenou za najoriginálnejšie predstavenie so sumou tisíc dolárov. Festival Harmony World Puppet Carnival združuje bábkarov z celého sveta. Jednotlivci i skupiny sa predviedli na piatich divadelných scénach v Bangkoku. Návštevnosť všetkých predstavení bola doslova ohromujúca - niekoľko tisíc ľudí a odrážala vynikajúcu propagáciu akcie i záujem miestnych ľudí o spoznávanie umenia iných národov a kultúr. V Ázii je bábkové umenie kultúrnym dedičstvom predávaným z generácie na generáciu, je úzko spojené s náboženstvom, filozofiou a históriou.