Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Bratislavské bábkové divadlo si prevzalo ocenenie Grand Prix

Vstup do Bratislavského bábkového divadla na Dunajskej, archívne foto Foto: TASR/Jakub Kotian

Bábkové divadlo si odnieslo hlavnú cenu za insecenáciu Mauglí, ktorú uvedlo BBD v júni 2021.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) má na svojom konte ďalšiu Grand Prix. Po úspechu na medzinárodnom festivale PIF v chorvátskom Záhrebe si odnáša ďalšiu hlavnú cenu, tentoraz z 20. ročníka medzinárodného festivalu divadiel pre deti v meste Banja Luka v Bosne a Hercegovine. TASR o tom informoval Stanislav Várady z BBD.

Spresnil, že na festivalovej súťaži v meste Banja Luka sa zúčastnilo deväť inscenácií z ôsmich krajín sveta, zastúpené bolo aj Nemecko, Rusko či Poľsko. Odborná porota napokon udelila Grand Prix slovenskej inscenácii Mauglí. "Za najlepšiu inscenáciu ako celok, kde vyzdvihla úplné zladenie všetkých prvkov do dokonalého umeleckého zážitku," dodal Várady s tým, že účinkujúci bábkoherci Miriam Kalinková, Jazmína Piktorová, Ľubomír Piktor, Lukáš Tandara a Ľuboš Janák navyše získali cenu za kolektívny herecký výkon a vynikajúcu hereckú súhru.

Pohybovo-bábkovú inscenáciu Mauglí uviedlo BBD v júni 2021. Išlo o druhú spoluprácu divadla s Máriou Danadovou a Monikou Kováčovou z nezávislého zoskupenia Odivo, ktoré inscenáciu autorsky pripravili. Už v roku 2019 spoločne vytvorili inscenáciu Neviditeľní, ktorá okrem iného získala aj nomináciu na ocenenie DOSKY za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla.