Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Bratislavské bábkové divadlo sa rozlúči s Kráľom online

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Svojou formou je Kráľ na pomedzí umeleckých druhov. Divák ho môže vnímať ako výtvarnú inštaláciu, hudobný koncert a pohybovo-performatívne divadlo s textovými vstupmi.

Bratislava 5. mája (TASR) - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) sa lúči s Kráľom, autorským scénickým dielom Andreja Kalinku pre dospelých a mládež. Derniéru inscenácie uvedie v nedeľu 9. mája v online priestore. TASR o tom informoval Stanislav Várady z BBD.

Kráľ je mŕtvy, čo však zomrelo spolu s ním? A kto ho zabil? Na tieto otázky odpovie scénické dielo, ktoré BBD uvádzalo štyri roky. Od premiéry v roku 2017 si ho pozrelo vyše 700 divákov počas 13 repríz, ktoré sa všetky odohrali v bratislavskej Moyzesovej sieni. "Skúma pozíciu človeka a spoločnosti, ktorá poprela svoju minulosť. Spolu s ňou zároveň svoju identitu, hodnoty a oporné body. Tušíme, že nám niečo chýba, no nevieme čo," priblížil Várady inscenáciu vhodnú i pre mládež a dospelého diváka.

Svojou formou je Kráľ na pomedzí umeleckých druhov. Divák ho môže vnímať ako výtvarnú inštaláciu, hudobný koncert a pohybovo-performatívne divadlo s textovými vstupmi. "Výsledkom je organický celok podnecujúci diváka odhaľovať nové a nové významy," dodávajú tvorcovia inscenácie, ktorú BBD uvedie poslednýkrát v nedeľu o 10.30 h a vo štvrtok 13. mája o 18.00 h.