Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Bratislavské hudobné slávnosti začínajú svoj 49. ročník

Slovenský filharmonický zbor. (Ilustračná snímka) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na tento ročník je pripravených 25 orchestrov. Predstavia sa na ňom zahraniční hostia z Talianska i Slovinska.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Bratislavské hudobné slávnosti (BHS) sa na prelome septembra a októbra opäť predstavia v hlavnom meste. Festival vážnej hudby, ktorý organizuje Slovenská filharmónia, bude na Slovensku prebiehať 17 dní. Jeho už 49. ročník sa začína 27. septembra a potrvá do 13. októbra. TASR o tom informovala hlavná manažérka BHS Izabela Pažítková.

Tento rok je pripravených spolu 25 orchestrov. Z celovečerných orchestrálnych a jedného recitálového koncertu bude viac ako polovica venovaná zahraničným hosťom. Predstaví sa napríklad Orchester národnej Akadémie Santa Cecilia z Ríma (3.10.), Slovinská filharmónia z Ľubľany (28.9.) či komorný orchester zložený z Viedenských a Berlínskych filharmonikov, ktorý vystupuje pod názvom The Philharmonics (9.10.).

BHS si počas tohto ročníka pripomenú niektoré významné výročia. Pri príležitosti uplynutia stého výročia od narodenia Benjamina Brittena sa 4. októbra uskutoční koncert anglického orchestra Britten Sinfonia. Svet si tiež pripomína 200 rokov od narodenia Giuseppe Verdiho. Jeho dielo Requiem bude 6. októbra dirigovať Juraj Valčuha, ktorý sa v Bratislave predstaví s talianskym orchestrom z Ríma. Prvou skladbou na 49. ročníku bude Malá suita s passacagliou od slovenského skladateľa Eugena Suchoňa. BHS si tak pripomenie 20 rokov od jeho úmrtia.

Odovzdávať sa bude aj cena Nadácie SPP

Tento ročník budú organizátori výraznejšie venovať aj mladej generácii skladateľov, umelcov či súborov. V samostatných recitáloch sa predstavia Ladislav Fančovič na klavíri (29.9.) a Juraj Tomka na husliach (2.10.). Súčasťou festivalu bude tiež vystúpenie Mucha Quartet s klaviristkou Magdalénou Bajuszovou či mladé zoskupenie hudobníkov Soozvuk.

Tradičnou súčasťou je aj Medzinárodná tribúna mladých interpretov New Talent - Cena nadácie SPP. "Je to významná súťaž mladých umelcov, pretože podporuje ich rast. Mnohí víťazi tejto súťaže sú už dnes hviezdami medzinárodnej scény. Medzi ôsmimi tohtoročnými semifinalistami je aj slovenská klaviristka Magdaléna Ondičová," podotkla Pažítková.

BHS sa uskutočnia aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.