Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Bratislavské jazzové dni 2022 ponúknu pestrý hudobný program

Na archívnej snímke diváci počas počas koncertu kanadského zoskupenia Alain Caron Group na 41. ročníku festivalu Bratislavské jazzové dni v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Prvými menami 47. ročníka sú hviezdy svetovej úrovne Marcus Miller, Richard Bona a Yussef Dayes. Po pandémii sa festival vracia naplno späť.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2022 ponúknu od 21. do 23. októbra pestrý hudobný program, v ktorom sa predstavia legendy aj hviezdy súčasnej tvorby. Ich súčasťou bude opäť aj súťaž mladých kapiel Pódium mladých talentov. Festival sa presťahoval na novú adresu, do A4 Studia na Trnavskej ceste 39. TASR o tom informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

Prvými menami 47. ročníka sú hviezdy svetovej úrovne Marcus Miller, Richard Bona a Yussef Dayes. Po pandémii sa festival vracia naplno späť.

"Sme veľmi radi, že môžeme pre fanúšikov opäť pripraviť tri plnohodnotné dni plné kvalitnej hudby. Už prvé ohlásené mená sú naozaj zárukou skvelého festivalu. Richard Bona a Marcus Miller na festivale už vystupovali a ich koncerty patrili medzi to najlepšie. Yussef Dayes bude mať u nás premiéru, ale sme si istí, že fanúšikovia budú nadšení," prezradil hlavný organizátor festivalu Pavel Daněk. "Tento rok sa festival uskutoční v A4 Studiu na Trnavskej ulici. Priestory majú veľkorysú kapacitu porovnateľnú s ročníkmi pred pandémiou, sála vyzerá výborne a veríme, že sa tam budú návštevníci festivalu cítiť skvele," dodal.

Piatkovým headlinerom (21. 10.) je Richard Bona. Basgitarista kamerunského pôvodu je výborným muzikantom, sprevádzal hudobníkov ako Mike Stern, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Didier Lockwood, Joe Zawinul, ale aj on sám je hudobným autorom. Jeho vlastná produkcia je svojským prienikom džezu a rocku, inšpirovaná hudbou rodnej západnej Afriky, ostatné roky sa výrazne inšpiruje aj kubánskou hudbou.

Programu v sobotu (22. 10.) bude kraľovať slávny britský bubeník Yussef Dayes. Je považovaný nielen za inovatívneho bubeníka a producenta, ale aj za jednu z najvýraznejších osobností súčasného londýnskeho džezu. V súčasnosti vystupuje pod názvom Yussef Dayes Experience, s ktorým sa predstaví aj v Bratislave.

V nedeľu 23. októbra sa fanúšikovia môžu tešiť na jedného z najlepších basgitaristov sveta Marcusa Millera. Zoznam jeho hudobných spoluprác je bohatý, pestrý a bez žánrových obmedzení, medzi nimi sú Milles Davis, George Benson, Eric Clapton, Elton John, Jay-Z či Snoop Dogg. Na konte má viac ako 500 nahrávok a spoluprác. V Bratislave sa predstavil už viackrát.