Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Bratislavské jazzové dni opäť ponúknu špičkových interpretov

Bratislavské jazzové dni 2011, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Headlinermi Bratislavských jazzových dní budú Kool & The Gang, Till Brönner, Dianne Reeves i slovenskí interpreti Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence aj FAT breakFAST.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2012 opäť ponúknu špičkových interpretov, k headlinerom budú patriť Kool & The Gang, Till Brönner, Mario Biondi, Dianne Reeves, Zbigniew Namysłowski Quintet, Emil Viklický Trio či Pierre de Trégomain Quartet. Slovensko bude zastupovať Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence, ale aj minuloročný víťaz súťaže talentov FAT breakFAST. Sviatok hudby sa uskutoční v dňoch 26. až 28. októbra v bratislavskej Inchebe.

Zbigniew Namysłovski je svetoznámy poľský hráč na saxofóne. Patrí do skupiny džezových hudobníkov, ktorí zostali verní hudobnej tradícii svojej krajiny a celosvetovo je známy ako ten, čo mixuje džez a folklór. Repertoár jeho kvintetu, s ktorým sa Zbigniew predstaví v Bratislave, tvoria originálne ethno-džezové skladby s výrazným vplyvom goralskej hudby. V kapele spolu s týmto skvelým hudobníkom vystupujú najslávnejší mladí poľskí muzikanti, ktorí sa predstavia na džezových dňoch v sobotu.

Špeciálny program Quintessence

Folklórna hudba je dominantou aj ďalšieho sobotného interpreta. Emil Viklický svoju medzinárodnú kariéru odštartoval v roku 1976, kedy získal výhru v improvizácii na festivale v Lyone. Táto cena je len jednou z mnohých počas jeho viac ako 30-ročnej kariéry. Na veľkých "džezákoch" sa predstaví ako trio s Petrom Dvorským na kontrabase a Cyrilom Zeleňákom, slovenskou bigbítovou, rockovou a džezovou legendou.

Na 38. ročníku Bratislavských jazzových dní vystúpia aj viacerí slovenskí interpreti. Popri FAT breakFAST, ktorí otvoria festival ako minuloročný víťaz Pódia mladých talentov Nadácie SPP, sa predstaví aj projekt Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence. Táto dvojica je známa svojím hudobným prístupom prinášajúcim kvalitný džez v príjemnej a prijateľnej forme. Pre "džezáky" si pripravili špeciálny program, v zostave Quintessence spolu s nimi vystúpia slovinský klavirista Gregor Ftičas, kontrabasista Juraj Griglák, na bicích Michal Fedor a klarinetista Miro Poprádi. Zostavu doplní hudobný hosť Ľudmila Štefániková na vibrafóne.

Bratislavské jazzové dni 2011, ilustračné foto
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Pódium mladých talentov

Počas troch dní vystúpia na festivale svetovo uznávaní hudobníci. Popri nich sa predstavia aj mladé hudobné talenty, ktoré sa prihlásili do súťaže Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP. Ich výber bol už uzavretý, mená finalistov oznámia organizátori už tento týždeň, kedy sa spustí aj hlasovanie o najlepšieho z nich.

Víťaz vzíde na základe internetového hlasovania fanúšikov, ale i hlasov, ktoré hudobníkom odovzdajú diváci priamo na festivale. Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa sa budú konať aj tento rok v bratislavskej Inchebe, hale B 26. až 28. októbra. Vstupenky sú už dostupné prostredníctvom siete Ticketportal a Tiposticket.

Podľa jedného z organizátorov Petra Lipu je tohtoročná dramaturgia festivalu proeurópska. "Z Ameriky tu máme troch zásadných umelcov, a to je Grace Kelly, Kool & The Gang a Dianne Reeves, každý deň jedného. To možno kopíruje dianie na svetovej scéne, Európania sú v Európe zaujímavejší, takže Američanov je v tomto roku málo. Nechcem povedať, že to je zámer, tak to vyšlo. My nemáme veľké plány, žiadne koncepcie predtým, než začneme robiť festival. Skladáme sklíčka po jednom a nakoniec vznikne z toho takáto skladačka. Mám pocit, že je to dobrý program, samozrejme, to nesmiem hodnotiť, lebo som ho robil, hodnotiť to budú druhí. Ale ak sa nato pozerám ako fanúšik džezu, tak si určite každý, kto má rád túto hudbu, nájde to svoje," uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami známy spevák.