Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Bratislavskom hrade budú najstaršie zachované cirkevné textílie

Bratislavský hrad, ilustračné foto Foto: TASR

Na Bratislavskom hrade ju pripravilo Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM).

Bratislava 23. júna (TASR) - Najstaršie zachované textilné artefakty na Slovensku - odevy a iné textílie používané pri cirkevných obradoch predstavuje výstava Paramenty. Na Bratislavskom hrade ju pripravilo Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM).

"Pred piatimi rokmi sme začali túto výstavu pripravovať reštaurovaním vybraných diel. Naše múzeum je lídrom reštaurovania textílií na Slovensku. Pre túto príležitosť sme však spolupracovali s Vysokou školou výtvarných umení a inými reštaurátormi. Toto je prvý výsledok našej vedecko-výskumnej činnosti," na dnešnej tlačovej konferencii povedal riaditeľ Historického múzea SNM Branislav Panis.

Aj podľa Evy Hasalovej z tohto múzea to bola dlhodobá terénna príprava i v spolupráci s rôznymi farnosťami. "Otvárali nám svoje sakristie, skrine a ukazovali tieto dôležité diela slovenskej textilnej kultúry. Tie sú v interdisciplinárnom skúmaní u nás celkove dosť zanedbané. Robili sme podrobnejší výskum a farnosti nám ich zapožičali, aj aby sme ich ošetrili, či reštaurovali," konštatovala Hasalová, ktorá s kolegyňou Alenou Piatrovou výstavu kurátorsky pripravila.

Je zo zbierok viacerých múzeí a cirkevných inštitúcií a prináša prehľad typológie odevov a textílií, ktoré majú špecifickú funkciu. Sú predstavené v kontexte ich pôvodného určenia, teda vo väzbe na nositeľa a obradnú príležitosť. Prostredníctvom liturgických odevov a textílií je poukázané aj na konfesionálnu rôznorodosť Slovenska. Vystavené sú nielen odevy väčšinovej rímskokatolíckej cirkvi, ale aj pravoslávnej, gréckokatolíckej a evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

Návštevník môže spoznať kamižu, pluviár, dalmatiku, kazulu, albu, náplecné lévum, monštranciu, agendu i celú súpravu prikrývok do kostola. Tiež pontifikálne rukavičky a topánky, črievice, malý a veľký vozduch, hodvábnu výšivku Antependium či celú korunovaciu súpravu odevu.

"Textílie a odevy dopĺňajú s nimi súvisiace zlatnícke liturgické predmety, čo je didaktická ukážka ich používania. Viac ako dvesto odevov a textílií sú z obdobia od neskorého stredoveku, čiže od záveru 15. storočia až do prvej polovice 20. storočia. Koncepcia výstavy dáva dôraz nielen na umelecko-remeselné hodnoty a zručnosti prezentovaných diel, ale aj vo väzbe na nositeľov bohoslužobných odevov z viacerých cirkví," dodala Piatrová.

Expozícia približuje verejnosti takmer neznáme textilné a odevné pamiatky spájajúce sa s územím Slovenska. Tie svedčia o vývoji textilných techník a remesiel, ale aj textilného priemyslu. Viaceré vystavené predmety sú ojedinelými umeleckoremeselnými artefaktmi. Potvrdzujú kultúrno – spoločenské a teologické podobnosti, ale i rozličnosti v odlišných kresťanských cirkvách, ako aj honosné a reprezentačné stvárnenie jednotlivých liturgických, procesných, pohrebných a iných odevov a textílií.

Výstava Paramenty – liturgické textílie potrvá do 17. januára 2016. Dopĺňa ju 360 stranový katalóg s množstvom obrazových a textových informácií, aké doteraz na Slovensku neboli súborne publikované.