Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Bratislavu opäť ovládnu saxofóny

Na ilustračnej snímke saxofón. Foto: TASR/AP

Saxophobia Bratislava je projekt, ktorý ukazuje slovenskému publiku saxofón trochu inak, než je zvyknuté - ako plnohodnotný nástroj klasickej aj súčasnej hudby.

Bratislava 3. júna (TASR) – Bratislava bude v dňoch 11. až 13. júna už piatykrát hostiť festival Saxophobia Bratislava, venovaný saxofónu v klasickej hudbe. Popri majstrovských kurzoch sú už tradične jeho súčasťou aj dva verejné koncerty, ktoré prinesú viac než zaujímavý program. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Dekánková.

Saxophobia Bratislava je projekt, ktorý ukazuje slovenskému publiku saxofón trochu inak, než je zvyknuté - ako plnohodnotný nástroj klasickej aj súčasnej hudby. Od 10. júna budú v hlavnom meste prebiehať majstrovské kurzy za účasti piatich špičkových zahraničných lektorov z Francúzska, Holandska, Slovinska, Rakúska a Česka. Pri tejto príležitosti pripravili organizátori pre verejnosť dva koncerty s rozmanitosťou štýlov od klasickej hudby obdobia baroka, romantizmu či impresionizmu, cez súčasné kompozície až po filmovú hudbu. Veľkou raritou je 40-členný saxofónový orchester, ktorý priamo na kurzoch pod vedením dirigenta Mariána Lejavu naskúša program záverečného koncertu v Slovenskom rozhlase.

„Programy koncertov sa snažíme vymyslieť tak, aby si publikum naplno vychutnalo možnosti saxofónu ako veľmi zaujímavého nástroja, pretože sa na ňom dá nielen hrať krásnu melódiu, ale môže sa používať napríklad aj ako perkusívny nástroj, alebo sa na ňom dajú vyludzovať rôzne zvukové efekty. Je veľmi zaujímavé, ako dokážu saxofón využiť napríklad súčasní skladatelia, ktorých kompozície nie sú ani nepočúvateľné, ani hrôzu vzbudzujúce, ako sa naše publikum často pri slovnom spojení ‘súčasná hudba’ obáva,“ uviedol riaditeľ festivalu Ladislav Fančovič.

V piatok 11. júna sa uskutoční galakoncert zahraničných lektorov, miestom bude už tradične Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca. Mimoriadnej obľube sa teší aj Záverečný koncert Saxofónového orchestra v Slovenskom rozhlase, ten bude v nedeľu 13. júna.