Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Speváčke Adele udelili Rad britského impéria

Britská speváčka Adele pózuje s čestným titulom MBE Foto: TASR/AP

Adele tak zavŕšila mimoriadne úspešný rok, keď vo februári získala Oscara za najlepšiu pôvodnú filmovú skladu Skyfall a svoju deviatu cenu Grammy za najlepšiu popovú skladbu Set Fire to the Rain.

Londýn 19. decembra (TASR) - Britská popová speváčka Adele si dnes z rúk princa Charlesa v Buckingamskom paláci v Londýne prevzala vysoké štátne vyznamenanie Rad britského impéria (MBE) za zásluhy v oblasti hudobného priemyslu. Na svojej webovej stránke o tom informoval hudobný týždenník New Musical Express.

Popri 25-ročnej speváčke sa tejto cti dostalo aj jej kolegyni PJ Harveyovej, spevákovi a moderátorovi Aledovi Jonesovi a spisovateľke Joanne Harrisovej. Adele tak zavŕšila mimoriadne úspešný rok, keď vo februári získala Oscara za najlepšiu pôvodnú filmovú skladu Skyfall z rovnomennej snímky o Jamesovi Bondovi a svoju deviatu cenu Grammy za najlepšiu popovú skladbu Set Fire to the Rain.

Jej nateraz ostatný a v poradí druhý štúdiový album s názvom 21 vyšiel v roku 2011, pričom sa z neho celosvetovo predalo 28 miliónov kusov a na vrchol rebríčkov sa dostal vo vyše 30 krajinách. Diva so soulovým hlasom sa však stala hviezdou už v roku 2008, keď vydala svoj debut s názvom 19. Pred dvoma rokmi sa zotavila z problémov s hrdlom, ktoré ohrozovali jej kariéru.