Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel režisér Roger Michell, známy filmom Notting Hill

Na archívnej snímke britský divadelný, televízny a filmový režisér Roger Michell pózuje počas fototermínu k filmu The Duke na 77. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Mitchell, ktorý nakrútil obľúbenú romantickú komédiu Notting Hill, zomrel vo veku 65 rokov. Foto: TASR/AP

Michell bol dvakrát ženatý – s herečkami Kate Bufferyovou a Annou Maxwellovou-Martinovou; zanechal po sebe štyroch potomkov.

Londýn 24. septembra (TASR) – Vo veku 65 rokov zomrel britský filmový režisér Roger Michell, známy snímkami ako Persuasion (1995), Notting Hill (1999), Incident (2002), Nezničiteľná láska (2004), Venuša (2006), Krásne vstávanie (2010), Kráľovský víkend (2012), Moja sesternica Rachel (2017) či The Duke (2020).

Podľa svojej rodiny Michell zomrel v stredu, príčinu jeho smrti bezprostredne nezverejnili, informovala v piatok stanica BBC.

Michell sa narodil v Juhoafrickej republike (JAR) britskému otcovi diplomatovi, jeho rodina sa neskôr vrátila do Británie. Michell študoval na Cambridgeskej univerzite, neskôr sa stal asistentom réžie v londýnskom divadle Royal Court. Následne sa stal režisérom spoločnosti Royal Shakespeare Company.

Jeho najznámejším a zároveň komerčne najúspešnejším filmom je spomínaný Notting Hill, romantická komédia, v ktorej účinkujú Julia Robertsová a Hugh Grant. Snímka sa stala jednou z najvýnosnejších v histórii britskej kinematografie a získala cenu BAFTA. Michell získal tieto ocenenia celkovo tri – v rozličných kategóriách.

Roger Michell režíroval aj divadelné hry od autorov ako Nina Raineová, Harold Pinter a Dylan Thomas.

Michell bol dvakrát ženatý – s herečkami Kate Bufferyovou a Annou Maxwellovou-Martinovou; zanechal po sebe štyroch potomkov.