Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel spevák Gerry Marsden, preslávil sa hymnou pre FC Liverpool

Na archívnej snímke z 20. apríla 2009 Gerry Marsden, spevák britskej skupiny Gerry and the Pacemakers, pózuje s gitarou na trajekte Mersey. Foto: TASR/AP

Gerrymu Marsdenovi udelili v roku 2003 Rad britského impéria za pomoc a podporu, ktorú poskytol obetiam tragédie, ktorá sa stala v roku 1989 na futbalovom štadióne Hillsborough v Sheffielde.

Londýn 4. januára (TASR) – Vo veku 78 rokov zomrel v nedeľu Gerry Marsden, spevák britskej bigbítovej skupiny Gerry and the Pacemakers, ktorej verzia piesne You'll Never Walk Alone sa stala hymnou anglického futbalového klubu FC Liverpool. Informovala o tom stanica BBC.

„Gerryho hlas sprevádzal naše najväčšie noci. Jeho pieseň spájala hráčov, realizačný tím a fanúšikov na celom svete," uviedol FC Liverpool na svojom twitterovom účte. Podľa pozostalých Marsden zomrel po krátkej chorobe, ktorá nesúvisela s ochorením COVID-19.



Skupina Gerry and the Pacemakers patrila, podobne ako The Beatles, do stajne manažéra Briana Epsteina. V roku 1963 sa stala prvou britskou kapelou, ktorej prvé tri piesne obsadili prvú priečku hitparády.

Medzi jej ďalšie hity patrí pieseň Ferry Cross the Mersey z roku 1964. Pieseň napísal samotný Gerry Marsden ako poctu svojmu rodnému mestu Liverpool. Stala sa hitom na oboch brehoch Atlantiku. V Spojenom kráľovstve obsadila v hitparáde ôsme miesto, v Spojených štátoch sa umiestnila o dve priečky vyššie.

Paul McCartney označil skupinu Gerry and the Pacemakers za najväčších rivalov skupiny The Beatles v regióne Merseyside. „Vždy si na teba spomeniem s úsmevom," napísal Paul McCartney na počesť Marsdena.

Poctu na Twitteri mu vyjadril aj Ringo Starr, bubeník The Beatles, ktorý zaželal pokoj a lásku rodine Marsdenovej.



Gerrymu Marsdenovi udelili v roku 2003 Rad britského impéria za pomoc a podporu, ktorú poskytol obetiam tragédie, ktorá sa stala v roku 1989 na futbalovom štadióne Hillsborough v Sheffielde.