Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Britská polícia pátra po mužovi, ktorý poškodil obraz Marka Rothka

Celkový pohľad na výstavu diel abstraktného expresionistu Marka Rothka v galérii moderného umenia Tate Modern v Londýne 24. septembra 2008. Foto: TASR/AP

Vandal, ktorý sa označil za Vladimira Umanetsa, chcel svojím činom zvýšiť hodnotu obrazu a pritiahnuť pozornosť k súčasnému umeniu.

Londýn 8. októbra (TASR) - Britská polícia pátra po mužovi, ktorý v nedeľu v londýnskej Tate Modern art gallery poškodil obraz Black on Maroon od známeho rusko-amerického abstraktného maliara Marka Rothka.

Podľa výpovedí svedkov muž pokojne kráčal k vystavenému obrazu z cyklu Seagram murals, ktorý Rothko namaľoval v roku 1958, a vzápätí ho v rohu poškodil čiernym označovačom. Hovorkyňa Tate gallery uviedla, že páchateľ použil na útok čiernu farbu, ktorou na plátno napísal slová: "Vladimir Umanets, A Potential Piece of Yellowism".

V súvislosti s incidentom galériu, ktorá patrí k najnavštevovanejším na svete, na krátky čas zavreli.

Reštaurátorka galérie Julia Nagle uviedla, že obraz bude možné uviesť do pôvodného stavu, okrem iného aj preto, že galéria veľmi dobre pozná techniky, aké Rothko pri maľovaní používal.

Denník Guardian sa skontaktoval s predpokladaným páchateľom. Na základe rozhovoru s ním v dnešnom vydaní napísal, že vandal, ktorý sa označil za Vladimira Umanetsa, chcel svojím činom zvýšiť hodnotu obrazu a pritiahnuť pozornosť k súčasnému umeniu.

Rothkove maľby Tate gallery vystavuje oddelene od ostatných diel, aby si návštevníci pred obrazy mohli sadnúť a študovať ich. Rothkove diela do galérie v Londýne dopravili 25. februára 1970, v deň, keď ich autor vo veku 66 rokov spáchal samovraždu.

Cyklus Seagram murals Rothko vytvoril pre manhattanský mrakodrap Seagram a jej luxusnú reštauráciu Four Seasons v roku 1958. Plátna tam však nikdy neboli nainštalované, keďže Rothko objednávku z neznámych dôvodov zrušil.

Tate gallery v Londýne spolu s Múzeom moderného umenia v New Yorku vlastnia najväčší počet Rothkových malieb. Diela tohto maliara ruského pôvodu sa na aukciách umeleckých diel predávajú za desiatky miliónov dolárov - napr. maľba Orange, red, yellow sa na aukcii Christie's v máji predala za 86,9 milióna dolárov.