Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Budař nakrúca rozprávku, pozval do nej aj kultovú Arabelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Herečku, ktorú v minulosti preslávila postava princeznej Arabely, rola kráľovnej Ľudmily nadchla tak, že jej nemohla odolať.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Výpravnú filmovú rozprávku Princ Mamánek podľa vlastnej rovnomennej knihy začal nakrúcať český herec Jan Budař. Okrem toho, že snímku režíruje, zároveň stvárňuje aj hlavnú postavu – rozmaznaného princa Ľudovíta, ktorý je nútený vydať sa do sveta. Jeho otca, kráľa, hrá Martin Huba a v úlohe kráľovnej a príliš starostlivej Ľudovítovej mamy sa pred filmové kamery po takmer 30 rokoch vrátila Jana Nagyová, predstaviteľka nezabudnuteľnej princeznej Arabely. TASR o tom informovala Lucia Muráriková zo spoločnosti Bontonfilm.

V rozprávke sa predstaví aj Ondřej Vetchý, ktorý si zahrá trochu neotesaného rytiera a sprievodcu hlavného hrdinu na jeho dobrodružnej ceste. "Viem, že pri natáčaní filmu je múdre obklopiť sa tými najlepšími v odbore," komentuje Budař hereckú zostavu a ďalších tvorcov, ktorí sa na filme podieľajú. Za kameru sa postavil český kameraman Jan Malíř, kostýmy pripravila návrhárka Michaela Horáčková Hořejší, o filmové masky sa stará Eva Ungrová. V ďalších hereckých úlohách účinkujú Veronika Kubařová, Vladimír Javorský či Bolek Polívka.

Herečku, ktorú v minulosti preslávila postava princeznej Arabely, rola kráľovnej Ľudmily nadchla tak, že jej nemohla odolať. "Hneď po prečítaní scenára som sa s ňou stotožnila," hovorí Nagyová. Herečka ďalej priznala, že mesiac pred natáčaním mala trému. "Ale v okamihu, keď som prvýkrát prišla na pľac a videla som okolo seba pripravený, sympatický štáb, som sa začala cítiť ako vo veľkej rodine, ktorá ma prijala s otvoreným srdcom," spomína na svoj prvý deň pred kamerou po dlhom čase. "Úlohu kráľovnej Ľudmily som Jane Nagyovej ponúkol, lebo som vedel, že sa ku mne ako princovi typovo výborne hodí, a veľmi som si želal opäť ju vidieť na striebornom plátne. Jej Arabelu som, pochopiteľne, miloval rovnako ako celé generácie divákov," prezradil Budař.

Prvá klapka filmu Princ Mamánek padla začiatkom septembra na zámku Dětenice, kde sa odohrávajú scény z kráľovského zámku a stredovekej krčmy a kde podľa legendy Janovi Budařovi príbeh o Mamánkovi napadol. Filmári nakrúcali aj v Pohansku na južnej Morave, v Lednicko-valtickom areáli, v Žehrovskej obore v Českom raji či v kokořínskych lesoch.

Premiéra rozprávky je naplánovaná na september 2022.