Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bužek: Deň slovenskej kultúry v Oslo pomôže zviditeľniť SR v Nórsku

Na snímke veľvyslanec SR v NórskU Roman Bužek. Foto: TASR

Prezentáciu slovenskej kultúry a umenia slovenský veľvyslanec v Nórsku víta o to viac, že znalosť Slovenska je v Nórsku vo všeobecnosti nízka.

Oslo 14. novembra (TASR) – Deň slovenskej kultúry v Oslo je veľmi užitočný a účelný projekt, ktorý v najlepšom slova zmysle pomôže zviditeľniť Slovensko. V hlavnom meste Nórskeho kráľovstva to pre TASR uviedol veľvyslanec SR v Nórsku Roman Bužek.

Prezentáciu slovenskej kultúry a umenia veľvyslanec víta o to viac, že znalosť Slovenska je v Nórsku vo všeobecnosti nízka. "Je potrebné priznať, že Nóri čerpajú informácie o Slovensku najmä prostredníctvom športu a predovšetkým zimných športov," objasnil. Považuje preto za veľmi cenné, ak sa počas pondelkovej akcie predstavia napríklad tri detské knihy slovenských autorov, ktoré vyšli v nórskej verzii.

Bužek je takisto presvedčený, že krajanov, ktorí v Nórsku žijú, prilákajú aj ďalšie časti programu - prezentácia ilustrácií slovenských a nórskych autorov alebo večerný koncert Štátneho komorného orchestra Žilina. "Verím, že to bude impulz aj pre zintenzívnenie kontaktov slovenskej komunity," povedal veľvyslanec. V škandinávskej krajine žije odhadom päť a pol tisíc Slovákov.

Upozornil, že ďalšou možnosťou na stretnutie krajanov bude plánovaná januárová aktivita. "V tunajšej katedrále organizujeme v polovici januára koncert k 30. výročiu vzniku SR, ktorému urobíme patričnú reklamu a verím, že 750-miestna kapacita katedrály sa čo najviac zaplní krajanmi," uviedol Bužek.




(osobitný spravodajca TASR Erik Mader)