Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Bystriny predstavia program na podporu kultúrno-komunitných centier

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Budovanie nezávislých centier je podľa združenia nesmierne dôležité, ale aj veľmi náročné.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Občianske združenie Bystriny pripravilo na štvrtok multižánrový večer pod názvom Miesta, ktoré oživujú mestá. Uskutoční sa v bratislavskej Novej Cvernovke a združenie na ňom predstaví nový program "Aktívny priestor" na podporu rastu kultúrno-komunitných centier v menších mestách Slovenska.

Budovanie nezávislých centier je podľa združenia nesmierne dôležité, ale aj veľmi náročné. "Častokrát úlohu štátu suplujú aktívni mladí ľudia, ktorí sa snažia svoje mestá oživiť. Mnohí sa vracajú z veľkomiest do svojich rodísk, aby im pomohli v rozvoji. Ich dôležitosť a význam pre regióny je obrovský, no nie vždy sa stretávajú s podporou," zdôvodňujú Bystriny genézu projektu Aktívny priestor, ktorý realizujú v spolupráci s Nadáciou Orange.

Ako ďalej TASR informovala komunitná manažérka združenia Lucia Jakubíková, súčasťou podujatia s piatimi kultúrno-kreatívnymi centrami z celého Slovenska budú dynamické lighting talks v štýle TEDx. V krátkych vstupoch sa so svojimi inšpiratívnymi príbehmi o prínose kultúrno-kreatívnych centier v menších mestách podelia Bašta - Bardejov, Lýceum - Modra, Diera do sveta - Liptovský Mikuláš, Arta - Piešťany a Kláštor - Rožňava.

"Problematiku rozvoja kultúry v menších mestách a podporu kultúrno-kreatívnych centier rozoberieme aj v diskusii s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom, zakladateľom Nadácie Nová Cvernovka Borisom Melušom a správkyňou Nadácie Orange Andreou Ungvölgyi," dodala Jakubíková.

Bystriny budú podujatie so začiatkom o 19.00 h streamovať na oficiálnej FB stránke združenia.