Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Sobášny palác v Bytči pozýva na výstavu Kaligrafia = krasopis

Na archívnej snímke Sobášny palác v Bytči. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Výstava Kaligrafia = krasopis bude v priestoroch Sobášneho paláca v Bytči prístupná do 29. októbra 2023.

Bytča 15. mája (TASR) – Interaktívnu výstavu s názvom Kaligrafia = krasopis sprístupnia v utorok (16. 5.) v Sobášnom paláci v Bytči. TASR o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

V prvej časti výstavy sa podľa nej návštevníci dozvedia o písme, jeho histórii a podobách. "V druhej časti objavia čarovný svet Maľovanej abecedy od Jána Smreka. V ďalšej časti sa ocitnú v ´krajine pisárov´ – navštívia stredoveký kláštor, púštny stan arabského šejka i pagodu čínskeho pisára. V interaktívnom ateliéri sa oboznámia nielen s abecedou, ale aj s azbukou, švabachom či Braillovým písmom a egyptskými hieroglyfmi," uviedla.

Priblížila, že nakoniec na nich za písmenkovým tunelom čaká svetelné prekvapenie, kde môžu z tieňohry prečítať známe verše. "Rola stredovekého mnícha alebo čínskeho pisára nadchne deti a ani si pritom neuvedomia, že trénujú písanie. Výstava je hravou formou prepojená aj s ľúbostnou korešpondenciou palatína Juraja Turza a jeho manželky Alžbety Czoborovej," dodala hovorkyňa Považského múzea.

"Interaktívne spracovanie určite osloví všetky vekové kategórie. Navyše, písmo úzko súvisí s ľúbostnou korešpondenciou, písanou v čase renesancie medzi palatínom Jurajom Turzom a jeho manželkou Alžbetou. Návštevníci si budú môcť sami vyskúšať rôzne typy písma a porovnať si jeho vývoj až po súčasnosť,"
doplnila správkyňa Sobášneho paláca Andrea Turčáková.

Výstava Kaligrafia = krasopis bude v priestoroch Sobášneho paláca v Bytči prístupná do 29. októbra 2023.