Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bývalí interní sólisti Opery SND sa chcú s divadlom súdiť

Na archívnej snímke z 27. novembra 2020 hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Postup manažmentu SND a zníženie počtu členov sólistického súboru Opery SND vyvolali vlani na jar protest tejto umeleckej zložky divadla.

Bratislava 20. januára (TASR) – Bývalí sólisti Opery Slovenského národného divadla (SND), presvedčení o porušení pracovnoprávnych predpisov pri minuloročnej redukcii interného súboru, sa obrátili na súd. Poukazujú zároveň na to, že kontrolné orgány boli pri verifikovaní dodržania zákonníka práce a vnútorných predpisov v divadle podvedené manažmentom. Vedenie divadla naďalej tvrdí, že z jeho strany boli korektne dodržané všetky náležitosti.

Bývalý člen interného súboru sólistov Juraj Peter pre TASR ozrejmil, že dôvodom podozrenia z oklamania inšpektorátu práce i Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR je informácia, že obom kontrolným orgánom mal manažment predložiť ako dôkazový materiál Rozhodnutia o organizačných zmenách, ktoré mali byť prerokované s príslušnými odborovými organizáciami. "Tie ho však nikdy nevideli, hoci ho dlhodobo žiadali od zamestnávateľa. Relevantné zdôvodnenia k prepúšťaniam zamestnancov v čase ich prerokovávania im však odmietol dať," upozornil Peter, odvolávajúc sa na stanovisko odborov. Postup zamestnávateľa pri predkladaní dôkazov preto označil za hrubé zavádzanie.

Vedenie SND zotrváva pri stanovisku, že organizačné zmeny boli riadne prerokované so zástupcami zamestnancov a boli splnené aj všetky podmienky rozväzovania relevantných pracovných pomerov. "Existuje k tomu aj písomná dokumentácia, ktorá bola predložená aj vyššie spomenutým kontrolám," uviedlo SND.

Postup manažmentu SND a zníženie počtu členov sólistického súboru Opery SND vyvolali vlani na jar protest tejto umeleckej zložky divadla. Postupne sa spor s vedením SND dostal až na pôdu parlamentu, kde sa ním zaoberali členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Iniciovaný audit ministerstva kultúry i kontrolných orgánov nezistili porušenia v oblasti zákazu nelegálneho zamestnávania či pracovnoprávnych predpisov.